5. maja 2010 je med 9. in 15. uro na relaciji Brežice – Ljubljana potekalo testiranje prenosa podatkov radiološkega monitoringa. Testiranje je pred jesensko vajo NEK 2010 organizirala Uprava RS za jedrsko varnost v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan, Upravo RS za zaščito in reševanje ter Zvezo radioamaterjev Slovenije.
Radioamaterji smo imeli nalogo, da odčitane podatke/datoteke merilnih naprav Ekološkega mobilnega laboratorija (ELME) vzporedno s profesionalnim sistemom radijskih zvez TETRA prenesemo iz Brežic oziroma iz več različnih lokacij v Posavju preko paketnega radijskega omrežja v Ljubljano.

Organizirali smo se v dve ekipi. Prva ekipa (S52NR – Dušan, S56IPS – Samo in S56G – Tom) je bila napotena na Izpostavo za zaščito in reševanje v Brežice ter kasneje tudi na teren, druga ekipa (S55OO – Goran in S56CT - Tilen) pa je svoje mesto zasedla na Upravi RS za zaščito in reševanje v Ljubljani, natančneje v prostorih Regijskega centra za obveščanje Ljubljana in Centra za obveščanje RS (CORS).

Podatkovna povezava na relaciji Brežice – Ljubljana je bila takoj in brez težav vzpostavljena, prav tako je bila vzpostavljena tudi govorna komunikacija preko radioamaterskega repetitorskega omrežja.

Zveza je bila ves čas vaje brezhibna in v CORS smo iz Izpostave za zaščito in reševanje Brežice ter s terena uspeli prenesti vse podatke/datoteke.

Vaja je med drugim pokazala, da bo potrebno posodobiti opremo za digitalne komunikacije ter postaviti dodaten digipiter, o čemer bo odločal manager za digitalne komunikacije Tom - S56G.

Za uspešno izpeljan test gre zahvala predvsem Radioklubu Elektron Brežice katerega sta zastopala Samo – S56IPS in Dušan – S52NR ter Goranu – S55OO iz RK Domžale.

Uradno, bolj podrobno poročilo s slikovnim gradivom bomo objavljeno naknadno.

Nekaj slik najdete na:

http://picasaweb.google.si/tom.s56g/Vaj ... directlink

in

http://s59acp.org/index.php?option=com_ ... d=27&gid=8

Zapisal:
Tilen Cestnik - S56CT