Prijava

DX kodeks

DX Code Of Conduct

Radioklub Cirkulane že drugo leto zapovrstjo organiziral tečaj in izpit za radioamaterje

O izvedbi radioamaterskega tečaja smo v našem klubu razmišljali vsaj že od ustanovitve leta 2007. Tako smo se že lani opogumili in uspešno izvedli tečaj in izpit, ki ga je opravilo 19 kandidatov. Ta podvig nas je spodbudil do te mere, da smo tečaj izvedli tudi letos. 17 kandidatov za razred A in 3 kandidati za telegrafijo so izpit uspešno opravili v Cirkulanah, v soboto 16. 4. 2011.

 

 

Pa ta izpit ni kar tako. Verjemite, da izpitna vprašanja, ki pokrivajo predpise in postopke radioamaterskih komunikacij, osnove elektrotehnike, sprejemnike, oddajnike, antene in še bi lahko našteval, še tako hrabremu zanesenjaku zatresejo hlače. Vendar je bila zagnanost tečajnikov zelo velika. To nas ni posebej začudilo, saj so le-ti prihajali iz širše okolice Ptuja, Lenarta, Sl. Bistrice in Maribora. Pri tem velja izpostaviti, da so se tečaja udeležili tudi trije osnovnošolci, še posebej pa nas je prijetno presenetil Miran iz Jurovskega Dola, ki je postal radioamater kljub dejstvu, da je slep.

Tečaj za radioamaterja operaterja je bil delno sofinanciran s strani Ministrstva za šolstvo in šport in Evropskega socialnega sklada v okviru Centra vseživljenjskega učenja spodnje Podravje, katerega nosilec je Ljudska univerza Ptuj. Prostore za izvedbo tečaja in izpita nam je brezplačno ponudila Občina Cirkulane, za kar se ji najlepše zahvaljujemo. Mentorji, ki smo svoje znanje in izkušnje skušali podajati v radioamaterskem duhu humanosti, prijateljstva, miru, medsebojnega spoštovanja, pomoči in sodelovanja, pa vsem novopečenim radioamaterjem še enkrat čestitamo in jih hkrati pozivamo naj čim prej sedejo za radijske postaje.

 

Boštjan Polajžer

 

Skupinska fotografija po končanem izpitu 16.4.2011. Foto: arhiv Radiokluba Cirkulane

http://lea.hamradio.si/~moderator/s55o/s59ddr/IMG_2569.JPG