ARON

Večina regijskih ekip je izpeljala aprilsko ARON vajo na svojem območju. Navodila za majsko mesečno ARON vajo v organizaciji S50ARO sledijo po ustaljenih poteh.

 

KV

Tudi letos bo zveza sodelovala v IARU tekmovanju z znakom S50HQ.  Aktivnosti so že v teku.  Upam da bo dovolj zanimanja, da spravimo skupaj kvalitetno ekipo.

Danes (od 15-21 ure) bo tradicionalni AR Memorial, ki ga organizira S5 QRP Club.

Naši HST tekmovalci so se vrnili iz Madžarske, kjer je potekalo tekmovanje. Včeraj je Gabor S57WJ  dobil uradne rezultate. Poročilo in vtisi bodo objavljeni v glasilu CQ ZRS.

Zadnji vikend v maju bo tekmovanje CQ WPX CW.  Pričakujem tudi visoko udeležbo S5 članov.

UKV

Umerjanja na novem amaterskem satelitu QO - 100 so v večini že zaključena. Proti pričakovanju nas uporabnikov, delujeta oba ozko (250KHz, CW, SSB …) in široko  (8MHz DATV) pasovna transponderja enkratno. Za delo preko njiju potrebuješ izjemno malo izsevano moč z minimalno radioamatersko opremo. Motenj pri sprejemu in oddaji praktično ni, sprejeti signali na 10GHz imajo izredno dinamiko. Sprejemaš jih lahko tudi preko internetnih  strani, tudi s pomočjo pametnega telefona. Satelit s svojimi antenami pokriva eno tretjino zemeljske površine od Brazilije, Afrike, Evrope, dela Azije vključno s Tajsko. Vse zainteresirane vabimo k novi radioamaterski pridobitvi.

V prihajajočem vikendu poteka ZRS majsko UKV tekmovanje. Tekmovanje poteka sočasno z UKV tekmovanji sosednjih držav in zaradi tega je možno vzpostaviti veliko število radijskih zvez. Vabljeni k sodelovanju. Po koncu tekmovanja ne pozabit oddat svojega dnevnika na S5 UKV robot. Več na SLOVHF spletni strani.

ARG

Zveza radioamaterjev Slovenije bo v septembru organizator 22. IARU Region 1 ARDF prvenstva pri nas na Rogli. Glede na to, da moramo tekme speljati na najvišjem možnem nivoju, k sodelovanju vabimo vse, ki ste pripravljeni v začetku septembra podariti nekaj svojega prostega časa. Potrebujemo 30 - 40 prostovoljcev za posadke na lisicah, startu in cilju ter ostalih nalogah. Za bivanje in prehrano na Rogli bo poskrbljeno. Aktivirali bi vas že v maju in juniju 2019, ko potekajo naše tekme, z namenom, da se posadke še dodatno izurijo. Vsi, ki ste pripravljeni pomagati, vas prosimo da se javite čim prej na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. oziroma na ZRS, kjer boste prejeli vse nadaljnje informacije.

Od 25. do 26 maja se bo v Dobrovniku - Bukovica odvijalo Slovensko odprto ARG prvenstvo ZRS 2019. Tekmovanje bo služilo tudi kot predpriprava na septembrsko evropsko prvenstvo na Rogli. Vse ostale podrobnosti o prireditvi na spletni strani ARG. Prisrčno vabljeni tudi navijači, gledalci ARG ja.

Seveda pa vljudno vabljeni tudi na odprti prvenstvi radiokluba Proteus Postojna 11. maja na KV področju ter radiokluba Radomlje 18. maja na UKV področju. Tudi za omenjeni tekmovanji so podrobnejše informacije na ARG spletni strani http://arg.hamradio.si.

 

RPT

15.aprila je ekipa v sestavi: Ivo/S51UL, Musti/S56MC, Dubi/S51DU, Andrej/S59KA, Beno Sever/S56KZ in Tilen/S56CT na Boču v Telekomovem objektu zmontirala nov ZRS DMR/FM repetitor Hytera RD985 S55UBC. Razen antenskega sistema, ki je bil obnovljen nekaj let nazaj in dobro služi, je bila zamenjana vsa oprema. Frekvenca repetitorja je nespremenjena. Postavljen je tudi wifi link proti MB in Mrzlici. Repetitor je vključen v omrežje BrandMeister.

DMR repetitor S55DRI na Travni gori nad Ribnico je sedaj v omrežju. Dostopen je na frekvenci 438,350/430,750MHz. Na TS1 sta standardni pogovorni skupini 293 in 293112, medtem ko je na TS2 TG2931 (ljubljanska regija). Vabljeni k preizkušanju!

 

ZRS

Javni razpis za sodelovanje na sejmu Hamradio Friedrichshafen 2019

Upravni odbor Zveze radioamaterjev Slovenije objavlja javni poziv za izbiro skupine zastopnikov ZRS na stojnici 44. sejma Hamradio Friedrichshafen, ki bo potekal od 21. do 23. junija 2019.

Prijave sprejemamo do vključno 14. maja 2019.

Ostale podrobnosti razpisa so objavljene na spletni strani ZRS

Maribor, 1.5.2019