ARON

V mesecu oktobru bo poleg redne vaje izvedena tudi letna vaja »Potres 2019«. Vaja je generalka za vključitev v praktično vajo SIQUAKE 2020, ki bo skupaj z nekaterimi reševalnimi službami pod okriljem URSZR organizirana naslednje leto.

Med 17. in 19. oktobrom 2019 bo v Postojni potekala prireditev Bogatajevi dnevi ZIR 2019. V okviru Bogatajevih dni se bomo predstavili tudi radioamaterji in sicer nas bo zastopal Radioklub Proteus Postojna s svojo regijsko ARON ekipo S50APO.


RPT

V mesecu novembru bo organizirano S5RPT srečanje. Termin bo določen naknadno, prav tako lokacija, ki bo odvisna od števila prijavljenih.

V centru Celja deluje nov DMR repetitor S55DCE. Frekvenca 438.500 z zamikom 7,6MHz in Color code:3.

Na Poljubinskih ravnah deluje nov repetitor S55DTO. Frekvenca 439.275 – 7,6 MHz CC:1. Repetitor še nima omrežne povezave.

V izpadu je repetitor S55DKV Krvavec, ki je že popravljen po udaru strele. Repetitor bo najverjetneje vrnjen šele čez 14 dni. Dobil bo tudi novo linkovsko povezavo.

Na S5 mastru je bil zaradi motenj v omrežju izključen prenos TalkerAlias za Hytera repetitorje. Omrežje ima občutno manj izpadov.


KV

Zadnji vikend v septembru je potekalo CQ WW RTTY tekmovanje, v katerem je bilo aktivnih kar nekaj naših članov. Ekipa S50W ima prijavljen odličen rezultat (2nd) v M/2 HP kategoriji. Več podrobnosti o sami aktivnosti najdete na 3830 SCORE reflektorju.

Vinko S53F pa je v kategoriji SO 40M HP prijavil rezultat, ki ga uvršča med TOP 5, odkar organizator beleži rezultate (1992)! Držimo pesti, da tako ostane tudi po objavi uradnih rezultatov.


UKV

V bližajočem vikendu (5/6 oktober 2019) poteka ZRS oktobrsko UHF/SHF tekmovanje, ki poteka sočasno z IARU R1 UHF/SHF tekmovanjem. Ob veliki udeležbi slovenskih radioamaterjev v Septembrskem VHF tekmovanju vabljeni vsi tudi v oktobrsko tekmovanje s tem, da po tekmovanju ne pozabit odložit svojega dnevnika na S5 VHF robota. Vsak dnevnik, ne glede na število vzpostavljenih zvez, je pomemben tako za organizatorja tekmovanja kot tudi za morebitne kasnejše analize aktivnosti radioamaterjev na najvišjih radijskih frekvencah, ki so dodeljeni radioamaterski storitvi.


ARG

Največji dogodek v zgodovini slovenskega radioamaterizma 22. evropsko prvenstvo je za nami. Priprave so se pričele točno pred enim letom. Bilo je potrebno izpeljati ogromno tehničnih, logističnih in administrativnih stvari, da se je lahko tekmovanje odvijalo tako, kot se je. Hvala vsem, ki ste kakorkoli volontersko sodelovali pri tem velikem dogodku, prispevali svoj čas, opremo in tudi finance.

Hvala vsem sponzorjem, ki so na kakršen koli materialni način ali s posojo opreme pripomogli k tej evropski prireditvi.

Javna zahvala tudi vsem našim tekmovalcem za dosežene športne rezultate, posebej pa Ani Čufer za zlato in bronasto medaljo s skupini W21.

Po odzivih tekmovalnih ekip smo ponovno dokazali, da smo sposobni v ZRS izpeljati tako veliko mednarodno tekmovanje

Naslednje leto, konec junija naš čaka podobna tekma v ARG ju za mladince – svetovno prvenstvo v Ajdovščini. Priprave nanjo so se začele že v tem mesecu. Izkušnje, ki so bile pridobljene na Rogli bodo v veliko korist organizatorju v Ajdovščini.


ZRS

Kljub kroničnem pomanjkanju gradiva za naše glasilo je CQ ZRS 3-4  izšel v septembru.

Upam da ste ga vsi člani ZRS tudi dobili po pošti. V kolikor ga niste, pa ste vašemu klubu poravnali vse obveznosti za to leto, povprašajte v vašem klubu, zakaj še do meseca septembra niso poslali na ZRS seznam članov in posredno plačali članarine zanje. Na žalost je teh klubov kar nekaj. S pisno prošnjo, naj čim prej javijo članstvo ZRS jih bomo ponovno opomnili. Kakor hitro bodo izpolnili prijavo članstva in plačali, jim bo ZRS za te člane poslala naše glasilo na 98 barvnih straneh.

Ponovno pozivam, članstvo do pomaga pri pisanju vsebine za zadnjo letošnjo številko glasila, ki bi naj izšlo v sredini decembra, z že tradicionalnim radioamaterskem koledarjem. V kolikor želite, da je kak vaš dogodek posebej označen v tem koledarju, prosim to čim prej sporočite na ZRS.

Podelitev letošnjih srebrnih in zlatih OT značk bo potekala 12.10.2019 na Urbanu – tekmovalna lokacija RK Maribor, podobno kot lani. Začetek prireditve je predviden za 10.00. Po svečani podelitvi bo  kostanjev piknik. Vabljeni vsi člani in simpatizerji radioamaterizma. Vsem prejemnikom značk, bo ZRS poslala pisno vabilo na njihove naslove. Prav tako bo seznam letošnjih prejemnikov objavljen na spletni strani ZRS.

Ponovno pozivam vse, ki želijo prejeti zlato OT značko in s svojimi dokumenti izkažejo na kakršen koli način, da so dosegli že 50 let radioamaterskega staža, da to storijo čim prej, da pridejo na seznam za podelitev v letu 2020.

Pojavljajo se tudi radioamaterji, ki zatrjujejo da srebrnih značk za 25 let operatorskega staža niso prejeli. Po preverjanju dokumentacije o plačanih članarinah takšnih kolegov ugotavljamo, da so med njimi pogosto taki, ki tista leta, ko bi naj bili na seznamu prejemnikov, članarine niso plačevali, kdo je tu krivec, da značk takrat niso prejeli presodite sami.

Člani RK Etra Šentjur vas vabijo na 3. srečanje radioamaterjev, ki bo v nedeljo, 20. Oktobra 2019 med 10:00 in 14:00 uro v prostorih podjetja ETRA d.o.o., Bukovžlak 101, Celje. V dvorani bo na razpolago prostor za izmenjavo radioamaterske opreme (sejem). Pridružili se nam bodo tudi zastopniki različnih radioamaterskih znamk.