ARON

Bogatajevih dnevi v Postojni se je udeležila ekipa Radiokluba "Proteus" Postojna, ki je predstavila ARON ekipo S50APO, ZRS in nekatere ostale radioamaterske dejavnosti.

V mesecu novembru bo nenapovedana vaja ARON. V zadnjih dneh oktobra so ekipe ARON prejele nalogo za mesečno vajo, da se pripravijo na nenapovedano aktiviranje.

 

 

RPT

S5RPT/S5DMR srečanje bo potekalo v četrtek 14.11. 2019 s pričetkom ob 17.30 v Gostišču Grof na Vranskem.
Prijave so obvezne. Tisti, ki nimate Facebooka in niste prijavljeni na FB strani S5RPT se lahko prijavite meni preko e-maila, ZS ali spodaj pod komentarji. Kotizacija za udeležbo je 10 EUR in gre za hrano in pijačo.
Na srečanju bomo obdelali osnove DMR-ja, omrežja BrandMeister ter programiranja postaj. Nekaj besed bomo namenili tudi omrežju S5NET, ki se gradi z namenom zagotavljanja intranetih povezav med digitalnimi kot tudi analognimi repetitorji ter za namene prenosa večjih datotek.

27. oktobra sta Mirko/S51KM in Žiga/S51ZK izkoristila super vreme na Krvavcu in vrnila popravljen DMR repetitor S55DKV katerega je poškodovala strela nazaj na svoje mesto. Zmontiran je bil nov nosilec za UBNT anteno, UBNT antena, Mikrotik router ter RPI.Žal pa sta ugotovila, da LTE modem ne kaže življenja, tako da trenutno S55DKV deluje le lokalno, dokler ne bo vzpostavljena wifi povezava s Krimom.

 

26. oktobra sta na  Lazah nad Boštanjem  Janko/S56AFJ in Tilen/s56CT v nekaj urah na stolpu opravila montažo UBNT linka proti Sv.Roku in Kumu ter Diamond X-50N antene za MMDVM repetitor S55DSE, ki je še v izgradnji.

  

 

V oktobru so bile poslane majice S5DMR vsem, ki ste jih naročili. Nekaj zamudnikov se je prijavilo naknadno, kar se še vedno da, vendar je cena majice višja 10 EUR + strošek dostave.

 

19. oktobra sta Žiga/S51ZK in Denis/S56DE na RPT lokaciji Krim opravila meritve na antenskih sistemih, izpraznila packet omaro in v njo namestila router ter 2 POE adapterja za potrebe wifi povezav proti Kumu in Krvavcu. Zaradi vetra sta uspela zmontirati samo wifi anteno proti Kumu.
Wifi antena proti Grosuplju pa je dobila nov prilagodljiv nosilec. Občinstva pri njunih delih ni manjkalo.

 

Za Ljubljano je pripravljen nov mestni FM repetitor S55VLM RV46 Spectra MX800, ki se bo pridružil UHF FM/DMR repetitorju S55DLM.

 

Radijske postaje Anytone D878UV imajo z naloženim FW 1.15 težave s samodejnim generiranjem SMS sporočil.

 

 

KV

Za nami je prvi CQ WW SSB del, v katerem imamo kar nekaj S5 postaj v top 10 prijavljenih rezultatih.

Konec meseca sledi še CW del CQWW tekmovanja, v katerem bomo z dvema expedicijama zastopali naše klube. Prva bo konec prihodnjega tedna odletela v Gano in bo aktivna pod znakom 9G5W. Druga pa se odpelje na Korziko in jo bomo lahko spremljali pod znakom TK0C. Ponovno se nadejamo dobrih rezultatov in seveda čim več zvez s postajami iz S5. Držimo pesti, da bo tudi vreme na naši strani.ZRS

Prenovljen Radioamaterski priročnik (12Mb PDF),  je trenutno že možno pregledati in sneti na spletni strani:  http://www.homemade.net/ra/prirocnik_novi.pdf

 Upam da bomo v kratkem našli rešitev na samem strežniku ZRS, kjer so trenutno omejitve za datoteke večje od 10Mb. Tudi tiskana oblika je že pri tiskarju. Pričakuje se, da bo 500 kosov Radioamaterskega priročnika v roku enega tedna dostavljeno na ZRS. Uradna predstavitev le tega bo med drugimi tudi na sestanku Predsedniki 16.11.2019. Več kot leto dni je trajalo, da smo prišli do prenovljenega Radioamaterskega priročnika. Vsebuje mnogo novosti zanimive tudi za nas že stare radioamaterje. Javna zahvala vsem, ki so kakorkoli sodelovali pri prenovi priročnika, posebej pa URSZR.

Istočasno vas vabimo, da sodelujete pri vsebini CQ  ZRS št. 5/6. Rok za oddajo člankov in oglasov je 13.11.2019. Urednik bo vaših prispevkov zelo vesel. Zadnja številka CQ ZRS 5/6 2019 z radioamaterskim koledarjem, bo predvidoma izšla v drugi polovici decembra. Manjka še tudi nekaj slik za sam radioamaterski koledar, prosim za vašo pomoč.

V soboto, 9. novembra z začetkom ob 9.30 bo posvet v zvezi hitrostne telegrafije na sedežu ZRS v Pekrah. Na posvetu bodo praktično prikazane vse štiri discipline (sprejem, oddaja, Morse Runner in RufzXP) v tekmovanju v hitrostni telegrafiji.
Ta dogodek je namenjen tistim, ki bi hoteli izboljšati svoje znanje telegrafije in se v bodoče udeležiti državnega prvenstva oz. mednarodnih tekmovanj.

Četrtek 14.11.2019 ob 17.00   potekajo radioamaterski izpiti ZRS Pekre. Prijavljenih je kar nekaj kandidatov.

V soboto 16.11.2019 ob 10 uri v Pekrah,  bo vsakoletni sestanek Predsedniki z aktualnimi temami. Vabilo z dnevnim redom je bilo že pred časom poslano na e listo Predsedniki. Upam, da se nas bo na sestanku zbralo več kot lani (10), saj le s skupnimi močmi lahko delujemo v zadovoljstvo vseh članov ZRS ja. Po samem sestanku bo možno prevzeti QSL kartice, s prejšnjim dogovorom z Mojco in prenovljen Radioamaterski priročnik.

 

Maribor, 6.11.2019