Zveza radioamaterjev Slovenije

Kdo smo radioamaterji?

Radioamaterji so vsi tisti, ki se ljubiteljsko ukvarjajo z uporabo radijskih frekvenc za komunikacijo, eksperimentiranje, reševanje tehničnih izzivov in sodelovanje v skupnosti radioamaterjev. Ključna značilnost radioamaterjev je, da opravljajo svoje dejavnosti brez gospodarskega interesa ali plačila.

Radioamaterji uporabljajo različne vrste radijske opreme, vključno z ročnimi radijskimi postajami, antenami in drugo opremo. Pogosto sodelujejo v različnih aktivnostih, kot so tekmovanja, izmenjava izkušenj, raziskovanje novih tehnologij in pomoč pri vzpostavljanju komunikacij v nujnih situacijah.

Poleg tega radioamaterji pogosto prispevajo k razvoju in testiranju radijske tehnologije, saj imajo priložnost eksperimentirati z različnimi frekvencami, modulacijami in tehnikami oddajanja. V mnogih državah je za opravljanje radioamaterskih dejavnosti potrebna licenca, ki zahteva določeno tehnično znanje in spoštovanje predpisov glede uporabe radijskih frekvenc.

Skupnost radioamaterjev je mednarodna in povezuje ljudi z različnih področij znanja in interesov, ki jih združuje ljubezen do radijske tehnologije in komunikacije.

Najnovejše novice

Vabilo na 53. konferenco ZRS

Leto je na okoli in spet je čas za letno konferenco Zveze Radioamaterjev Slovenije. Vljudno vas vabimo, da se udeležite konference, ki bo v soboto, 16. marca 2024, ob 14.00 uri, na sedežu ZRS Bezjakova ulica 151, 2431 Limbuš- Pekre.  Na spodnjih povezavah vabilo na...

Rezultati S5 KV tekmovanj

Objavljeni so rezultati za S5 Field Day SSB 2023, S5 Field Day CW 2023 in S5 KV Pokal 2023 tekmovanj. Podelitev bo na konferenci ZRS v Pekrah.

Radioamatersko izobraževalno srečanje – RIS 2024

Vabljeni na radioamatersko izobraževalno srečanje, ki bo v soboto, 24. februarja 2024 ob 09:00 na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Tudi letos bomo imelo veliko zanimivih predavanj, kot vsako leto bo med odmorom potekalo tudi Morse Runner tekmovanje. Vabilo na...

Članarina ZRS 2024

Spoštovani predsedniki, oz. predstavniki radioklubov, V skladu s sklepom UO ZRS, ostaja članarina ZRS za leto 2024 nespremenjena glede na leto poprej in sicer: 40 EUR za redne člane 20 EUR za družinske člane 20 EUR za operaterje invalide 20 EUR za mlade člane (do...