RPT

14. novembra 2019 smo se v Gostišču Grof na Vranskem srečali skrbniki in ljubitelji repetitorjev. Srečanja se je udeležilo preko 40 radioamaterjev. Tako smo popolnoma zapolnili posebno sobo v gostišču. Na srečanju smo obdelali osnove DMR-ja in ostalih digitalnih načinov za prenos govora v S5 in omrežje BrandMeister. Nekaj besed smo namenili tudi omrežju S5NET, ki se gradi z namenom zagotavljanja intranetih in internetnih povezav med digitalnimi kot tudi analognimi repetitorji. Na spletu je bil ažuriran zemljevid s podatki on repetitorjih. Najdete ga na:

Zemljevid

 

ARON

Vaja ARON »Potres 2019«

26. novembra je na celotnem območju Republike Slovenije potekala ARON vaja »Potres 2019«. Kot uvertura v vajo, katero bo v okviru mednarodnega projekta SIQUAKE2020 izvedla URSZR s konzorcijskimi partnerji iz Slovenije in tujine, smo se radioamaterji preizkusili v realističnih scenarijih. Vaja je potekala med 16.40, ko so iz centrov za obveščanje po državi nenapovedano aktivirali prve vodje regijskih ARON ekip in do 18.50, ko smo vajo zaključili. Vaja je bila torej nenapovedana, vedelo se je le, da bo izvedena enkrat v mesecu novembru 2019. V vaji so sodelovale vse S5 ARON ekipe na državnem in regijskem nivoju. Vključile so se lahko tudi ekipe na občinskem in mednarodnem nivoju ter vsi radioamaterji z veljavnim klicnim znakom. Hvala vsem, ki ste na kakršen koli način sodelovali v vaji.ZRS

Leto 2019 se bliža koncu in danes je tudi zadnja sreda in s tem zadnji SKED ZRS v letu 2019

Radioamaterski priročnik je že natiskan v nakladi 500 izvodov. Delo na sami prenovi je trajalo skoraj leto dni. Najlepša hvala vsem, ki so sodelovali pri prenovi. Najbolj zaslužni za to, da je priročnik takšen kot je, pa so Zdenko S51WQ, Miha S51FB, Tilen S57CT in Stane S51NO. ZRS ima sedaj tudi spletno različico Radioamaterskega priročnika, ki si jo lahko ogledate in snamete s spletne strani: http://www.homemade.net/ra/prirocnik_novi.pdf

Uradna predstavitev prenovljenega priročnika je bila na sestanku s predsedniki, ki je potekal 16. 11. 2019. V zaključni fazi je tudi prenova izpitnih vprašanj, ki bo sledila predpisanim standardom za opravljanje radioamaterskega izpita za kategoriji N in A. Zaključuje se tudi priprava za tiskanje zloženke ZRS, pri čemer se želim zahvaliti vsem, ki ste pomagali pri oblikovanju. Za začetek je predviden tisk v nakladi 5000 izvodov. Nadejamo si, da bo izdaja zloženke pripomogla k večji popularizaciji radioamaterstva v Sloveniji, predvsem med mladimi na osnovnih, srednjih šolah in fakultetah.

V soboto, 9. novembra 2019, se je na sedežu ZRS v Pekrah odvijal posvet o hitrostni telegrafiji, kjer so bile praktično prikazane vse štiri discipline (sprejem, oddaja, Morse Runner in RufzXP). Sama predstavitev je bila namenjena tistim, ki želijo izboljšati svoje znanje telegrafije in se v bodoče udeležiti državnega prvenstva oz. mednarodnih tekmovanj. Hvala Gaborju S57WJ za ves trud, ki ga je vložil v obuditev te amaterske zvrsti tekmovanja.

V skladu z objavljenim terminom na koledarju ZRS za leto 2019, je potekal vsakoletni sestanek predsednikov z aktualnimi temami. Na sestanku je kot prejšnja leta bilo prisotnih več predsednikov radioklubov, vendar po moji osebni oceni, še vedno premalo. Klubi se morajo zavedati, da lahko s prisotnostjo na takih sestankih s svojimi predlogi prispevajo k boljšemu delovanju ZRS za svoje članstvo.

Članarina ZRS 2020 ostane tako kot zadnje leto nespremenjena, tudi ostali pogoji prijave in plačila so ostali enaki kot lani.Upravni odbor ZRS želi vam in vašim najbližjim v prihajajočem letu 2020 vse najboljše!