Informacije za SKED ZRS  v sredo 1.4.2020

ZRS  - korona virus

V mednarodnem okolju vodilni v IARU, posameznih mednarodnih zvezah ter organizatorji večjih radioamaterskih tekmovanj že nekaj dni pošiljajo odločitve, v katerih odpovedujejo množične radioamaterske dogodke oziroma odsvetujejo ekipam sodelovanje v radioamaterskih tekmovanjih v kategorijah Več Operaterjev (multi op).

S ciljem slediti prizadevanjem, da se v največji možni meri omeji širjenje COVID-19 virusa, se do preklica ne izvajajo kakršne koli radioamaterske aktivnosti, katerih organizator oziroma soorganizator je ZRS in v njih sodelujeta več kot dva udeleženca. To pomeni, da v ZRS UKV maratonu do preklica ne bodo upoštevani rezultati v kategoriji več operaterjev kot tudi v Majskem ZRS VHF/UHF/SHF tekmovanju v kategoriji Več Operaterjev. Prav tako odsvetujemo kakršne koli aktivnosti iz »portabl« lokacij.

Iz kar nekaj QSL birojev smo prejeli informacijo, da so ti do nadaljnjega zaprti kar posledično pomeni, da je dotok QSL kartic iz mednarodnega okolja hudi moten. Pošiljanje QSL kartic s strani ZRS je do nadaljnjega ustavljeno.

Do nadaljnjega bo pisarna ZRS delovala v času uradnih ur le s pomočjo elektronske pošte in ZRS spletne strani, oziroma preko GSM telefona 070 59 59 59.

Izjemno pa bomo veseli, da se oglašate preko radijskih valov iz svojih domačih lokacij, ter tako vzdržujemo socialni kontakt. Korona virus se prav gotovo ne prenaša preko našega radijskega, televizijskega medija, komunikacija v teh časih je zelo zaželena.

Spoštujmo ukrepe, ki jih uvaja vlada, saj je od nas odvisno, da čim prej zaustavimo  epidemijo in se počasi vrnemo v normalne tire.

ARON

V vodstvu ARON budno spremljamo situacijo v povezavi z virusom COVID-19.  V kontaktu smo tako s civilno zaščito, ki bo sporočila, če bi nas potrebovala, kot tudi z radioamaterji iz soseščine in  EmComm IARU R1.

S kolegi iz bivših YU republik si večkrat tedensko izmenjujemo podatke o stanju v zvezi s korona virusom v posamezni državi in aktivnostmi, ki jih radioamaterji v povezavi s tem opravljajo. Za enkrat splošne potrebe po sodelovanju slovenskih radioamaterjev ni, je pa prav, da smo pripravljeni na morebitne težave z internetnim omrežjem ali omrežjem mobilne telefonije, kar bi lahko bil povod za aktiviranje ARON omrežja. Ajdovski radioamaterji so pomagali občinskemu štabu pri postavitvi radijskih postaj in anten.

V soboto 22. marca zjutraj Zagreb prizadel potres stopnje 5,3 po Rihtarju. Radioamaterji, ki so potres čutili so takoj vzpostavili omrežje in pridobili podatek o epicentru potresa. Kmalu zatem so nas o potresu obvestili tudi radioamaterji iz Sustava radio veza u kriznim situacijama, ki so nam poslali Winlink e-poštno sporočilo na S50ARO. Radioamaterji smo ostali v pripravljenosti na poslušanju, pri čemer je tudi ostalo. Javili smo se le na izredni SKED zvečer, kjer smo se prešteli koliko nas je prisotnih v 9A EmComm omrežju.

V začetku marca, ko še ni bilo prepovedi druženja, smo se radioamaterji Ob dnevu CZ udeležili več slovesnosti in podelitvi priznanj, med njimi tudi osrednje na Brdu pri Kranju. Slednje se je na povabilo poveljnika CZ RS udeležilo vodstvo ARON-a, regijskega dogodka v Posavju pa so se v Sevnici udeležili člani ekipe S50ABR.

RPT

Za vse ki imate dostop do repetitorja Ermanovec je od danes 31.3 2020 do nedelje testno vklopljen prehod na 438.725 MHz vhod  - 7.6 CTCSS 123 Hz. Prehod podpira winlink packet in vara FM. Vabljeni na testiranje. Komentarji so zaželeni. 

                                                           

Ostanimo zdravi!

 

Maribor, 1.4.2020