ARON

Vajo ARON v mesecu maju izvedejo regijske ekipe same. Še vedno veljajo določene omejitve zaradi epidemije novega korona virusa,  katere prosimo, da spoštujete.

V mesecu aprilu je mesečna vaja ARON potekala v preizkušanju VARA chat načina dela. Ta način dela se je izkazal za zelo uporabnega, saj omogoča hitro izmenjavo informacij, za razliko od Winlink e-pošte. Omogoča tudi direkten prenos »večjih« datotek.

 

 

RPT

Od 24.aprila je na Velikem Javorniku (1268 m ASL) testno postavljen nov repetitor. Trenutno deluje lev FM načinu, kasneje bodo še digitalni modi. Če ima kdo voljo naj potestira. RX: 438.3875 TX: 430.7875 TSQL: 123

20. aprila smo na Lazah nad Boštanjem, občina Sevnica, prestavili analogni repetitor S55USE in APRS digi S55YLA-11 v novo omaro. Potegnjen je bil dovod elektrike s svoje varovalke. Sledila je postavitev DMR opreme S55DSE, mikrovalovnega IP linka in Mikrotik routerboarda. Pripravljen je tudi UPS za omrežno in DMR opremo. Analogni repetitor in APRS sta že nekaj let na brezprekinitvenem napajanju. Lokacija je izrednega pomena za Posavje in del Dolenjske. Med drugim tudi za ARON v primeru potrebe po prenosu informacij iz NEK.

Vsako soboto ob 19. uri lahko k mikrofonu povabite otroke ali družinske člane. Takrat na DMR TG oziroma YSF sobi Slovenia 2 poteka SKED, slovenski Kids day. Zvezo pod vašim klicnim znakom ob vaši prisotnosti lahko kot je to zapisano v obstoječem Splošnem aktu o pogojih za uporabo radijskih frekvenc, namenjenih radioamaterski in radioamaterski satelitski storitvi vzpostavijo zainteresirani za naš hobi.  Namen je, da predstavimo našo dejavnost in mogoče uspemo privabiti koga v naše vrste.

Še vedno vas vabimo, da se vsak četrtek ob 20. uri po lokalnem času udeležite S5 RPT Digital voice SKED-a. Vodi ga Primož/S50PB, ki SKED prenaša tudi v živo preko YOUTUBE kanala https://www.youtube.com/channel/UC5rtBIvy2U6bFGX2_MP3LsA

 

ZRS

Z začetkom maja so bili s strani vlade sprejeti dodatni ukrepi, ki nas bodo postopoma pripeljani v stare življenjske tirnice. Upamo si trditi, da nas kot radioamaterje posameznike, sam virus ni onemogočal pri naših osebnih aktivnostih, ravno nasprotno, komunicirali smo več kot normalno, saj smo bili po večini doma.

Dokončno je odpovedano mladinsko svetovno prvenstvo v Ajdovščini, predvideno za konec letošnjega junija. Z IARU ARDF smo prišli do sporazumnega dogovora, da se to tekmovanje prestavi na junij leta 2021. Prav tako je na naslednje leto, prestavljen največji radioamaterski sejem v  Friedrichshafenu, z vsemi obrobnimi aktivnostmi.

Delovanje pisarne ZRS je prilagojeno korona virusu, vsaj pri delovanju QSL biroja, do nadaljnjega okrnjeno deluje OUT box.  Kartice, ki pa prihajajo na naš QSL biro, se koliko toliko normalno razdeljujejo, oziroma čakajo na razdelitev v predalnikih klubov na ZRS.

Polaganje izpitov po koledarju ZRS ja, za radioamaterja operaterja 11.06.2020 je odvisno od vladnih ukrepov, ki bodo ali ne bodo omogočali izvedbo le teh.

Še vedno se s ciljem slediti prizadevanjem, da se v največji možni meri omeji širjenje COVID-19 virusa, se do preklica ne izvajajo kakršne koli radioamaterske aktivnosti, katerih organizator oziroma soorganizator je ZRS in v njih sodelujeta več kot dva udeleženca. To pomeni, da v ZRS UKV maratonu do preklica ne bodo upoštevani rezultati v kategoriji več operaterjev kot tudi v Majskem ZRS VHF/UHF/SHF tekmovanju v kategoriji Več Operaterjev. Prav tako odsvetujemo kakršne koli aktivnosti iz »portabl« lokacij.

V časopisu Dnevnik z dne 28. aprila 2020 si v rubriki Obrazi nevladnikov lahko preberete intervju s predsednikom Zveze radioamaterjev Slovenije, Bojanom Majheničem - S52ME. Članek najdete tudi na internetni povezavi:

https://www.dnevnik.si/1042928126/slovenija/obrazi-nevladnikov-bojan-majhenic-s52me-zveza-radioamaterjev-slovenije-radioklub-maribor-mi-se-povezemo-tudi-ko-vse-druge-komunikacije-odpovejo?fbclid=IwAR0EQeP1ieNX86wcq-zFXw7uKaUhNZBQJlXyuX9gwjUmVyiJi_Qv_CMg-bQ

26. aprila okoli 1. ure ponoči je Radioklubu Ivančna Gorica podtaknjen požar vzel brunarico. Radioamatersko postojanko na Obolnem v občini Ivančna Gorica, katero so si člani zgradili sami in jo lepo vzdrževali, je ogenj popolnoma uničil. Gasilci PGD Stična in Metnaj, ki so na kraj prišli hitro so lahko le obvarovali gozd pred razširitvijo požara. Brunarici ni bilo več pomoči. Radioamaterji iz Ivančne Gorice so tako »čez noč« ostali brez klubskih prostorov. V kolikor jim kdo želi pomagati s kakšnim prispevkom naj se obrne na predsednika radiokluba Marjana Bernika/S56IHX.

Ostanite zdravi!

Maribor, 6.5.2020