ARON

 

Za nami je ARON usposabljanje 2021, ki je letos potekalo preko videokonferenčnega sistema ZOOM ter YouTube kanala. Predavanj se je udeležilo preko 120 udeležencev iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Avstrije ter Srbije. 

Pa še link kjer si lahko usposabljanje ARON 2021 pogledate: 

 

https://www.youtube.com/watch?v=zl7vxmsW3gk

 

RPT

 

Na VHF repetitorju Ljubljana mesto na Trgu republike je bila na stolpu montirana nova roka in antena. Po novem repetitor deluje na Diamond X-510N anteni z 20 m Ecoflex-10 kabla. Pokritost je občutno boljša. Akcijo sta izpeljala Tine/S51ZT in Tilen/S56CT

 

Na Krvavcu očitno težave izpadanja repetitorja iz omrežja povzroča usmerjevalnik. V kratkem ga bomo poskusili zamenjati. So pa na Krvavcu še vedno zimske razmere, katerih se naš Gregor/S55SG ne ustraši. :)

 

UKV

Na S53M tekmovalni lokaciji, lokator JN86CR, je postavljen S55ZMS radijski svetilnik, prvi svetilnik v Sloveniji, ki deluje na 8m. Radijski svetilnik se na frekvenci 40.670 MHz oglaša v CW načinu dela ter v PI 4 načinu dela. Več o tem svetilniku na SLOVHF spletni strani https://slovhf.net/forum/razno/s55zms-na-40-mhz/#p o tem kaj se dogaja na 8m pa na EI7GL spletni strani https://ei7gl.blogspot.com/p/40-mhz.html Že v naprej hvala za poročila o slišnosti tega svetilnika.

Minuli vikend je potekalo ZRS majsko UKV tekmovanje. Vse udeležence tekmovanja prosim za dnevnike. Več o tem na SLOVHF spletni strani https://slovhf.net/forum/maj-vhf-uhf-shf-ctest/zrs-majsko-2021-ukv-tekmovanje/#p1526 V kolikor ima kdo težave z oddajo svojega dnevnika mu lahko pomagam (s51fb (at) slovhf.net)

Tretji polni vikend v maju poteka IARU R1 70 MHz MGM tekmovanje (v digitalnih načinih dela). Pravila tekmovanja so opisana v IARU R1 VHF biltenu št 88 (na voljo je na SLOVHF ali IARU R1 spletni strani). 

KV

 

Objavljeni so uradni rezultati tekmovanja CQ WW CW 2020. Kar nekaj naših postaj je osvojilo najvišja mesta:

 

Kategorija:

CLASSIC  HP     T6A (S53R)         #1    WW

CLASSIC HP      S50A                   #1    EU

AssHP   15m      S57AW                #1    EU

AssLP    80m      S56M                  #2    EU

LP          80m      S57M                  #1    WW

HP       160m       S50C (S53RM)   #1    EU

 

 Postaja S57M je dosegla prvo mesto v kategoriji QRP 3, 5 MHz WW

 

 

Čestitke vsem za dosežene rezultate.

 

Konec meseca sledi še eno veliko KV tekmovanje, CQ WPX CW 2021. 

Se slišimo v tekmovanju.

 

ZRS

 

Težave pri distribuciji glasila CQ ZRS 1/2 2021 smo v glavnem uspeli z vašo pomočjo razrešiti. Zanima nas, kakšen račun nam bo poslala Pošta za opravljeno napačno storitev.

 

Predvideni izpiti za radioamaterja, ki bi se naj izvedli 8.4.2021  na ZRS so bili zaradi Korone prestavljeni na jutri v četrtek 6.5.2021. Prijavljenih je šest kandidatov.

V Ljubljani -  RK Triglav, bodo prav tako v tem mesecu izvedli radioamaterske izpite. Prijavljeno je okoli 40 kandidatov.

 

Korona virus nas še vedno omejuje pri nekaterih radioamaterskih aktivnostih, preprečuje nam druženje.  Vse radioamaterje naprošamo, da se pri skupinskih aktivnostih obvezno držijo navodil, ki jih priporoča NIJZ.

 

ZRS bo vse svoje aktivnosti prilagodil razmeram v zvezi s tem virusom. Pisarna ZRS deluje v času uradnih ur, v koliko bo potrebno, bo njeno delovanje omejeno, v skladu s priporočili NIJZ.

Ostanimo zdravi!

Maribor, 5.5.2021