ARON

 

Poročilo o prvi (ARON) vaji na področju  IARU - R1 na QO 100 v nedeljo 9. maja 2021.

Vaja se je pričela točno po UTC ob 8.00, in to na predvideni frekvenci za posebne razmere  na QO 100. (vrisana je v band planu za QO 100)

Vajo je vodila upravna postaja iz Anglije David M0TGC. Po poklicu so se javile postaje, ki so se na listo prijavile  iz sodelujoče države.

Povratni signal s satelita je bil od vseh postaj 59++ razumljivost 100% tako kot zadnji dve leti od kar je stacioniran v orbito nad Afriko.

Slovenija se je javila z znakom S50AMB, kjer ima kot prvi radioklub v Sloveniji - RK Maribor montirano stacionarno opremo za delo preko satelita QO 100. Raport normalno obojestransko 59++ uporabljena in preizkušena tehnika  je delovala brez hibno.

Upravna postaja je potem z vsako sodelujočo državno postajo opravila prenos teksta v angleščini, ki ga je morala ponoviti in na koncu podati poročilo koliko besed je vsebovalo sporočilo.

Kot uraden jezik se je uporabljala Angleščina in to govor izjemno hiter, še v slovenščini bi ga težko zapisal, v njem so bile tudi govorne zveze, ki jih jaz kot normalen uporabnik  radioamaterščine nisem takoj poznal. Upravno postajo je potrebno opozoriti, da vsem postajam, ki so sodelovale v vaji Angleščina ni materin jezik. Samo besedilo pa bi moralo biti sestavljeno iz enostavnih angleških besed ne fraz ali kaj podobnega, oziroma kakšne komplicirane besede. Če se da, bi predlagal da naslednjič vodil vajo, tak kateremu angleščina ni materin jezik, bilo sigurno lažje (Nemci, Čehi, Nizozemci, Italijani.....) za ostale udeležence. Žal mi je, da nisem vse skupaj posnel na SD kartico, da bi se dala celotna vaja podrobno analizirati.

Moje osebno mnenje je, tako kot sem že večkrat zapisal, QO 100 je čudovita zadeva za komunikacijo v izrednih razmerah. 

Do konca moram izdelati, preizkusiti  z ustreznimi kabli še verzijo portabl QO 100 postaje, pa je to to. 

Do naslednje vaje, Bojan, S52ME

 

Za ekipe ARON na smo želeli nabaviti, imeli v planu modeme za UKV postaje Kenwood TH710GE. Če bi kupili podobne vmesnike pri Amerikancih, bi morali vse skupaj zaspajkati  spakirati v ohišje in napraviti enake kable pa stalo bi tam vsaj 800 evrov, pa še ogromne težave pri plačilu. Niso hoteli slišati o kakem predračunu

Odločil sem se, da se projekta lotim sam.

Kompleten  projekt  14 modemov, podarim ARON ekipam, edini pogoj imam, da tista ekipa, ki ga ne bo vsaj enkrat uporabila, mi ga mora vrniti ! (S52ME)

Hvala Ivu,  S51UL za pomoč pri funkcionalnem  testiranju vsakega modula posebej  in pri začetnih prototipnih testiranjih prvih štirih modulov, ki so za znanost.

Hvala Matjažu Kmetu za pomoč pri projektu in ekipi iz Ptuja,  ki je sodelovala pri živem testu preizkusa hitrosti modema med Urbanom in Ptujem.

Ker se da modem uporabiti tudi za druge postaja, sem napisal dokaj podrobna navodila za izdelavo in naslovi za nabavo materiala. Le ta so na razpolago pri meni, oziroma bodo objavljena v CQ ZR3/4 2021

 

V mesecu juniju bo pred dopusti in s tem prostim julijem in avgustom potekala mesečna vaja ARON z uporabo digitalnih vmesnikov by S52ME&S51UL za VARA FM. 

Vajo bo možno opraviti v dveh terminih. Navodila sledijo.

 

RPT

 

Na Lisci JN76PB na 948 m ASL je testno operativen VHF 2m repetitor S55VLI, ki deluje na frekvenci kanala RV46 in sicer 145.575 MHz z zamikom -600 kHz ter CTCSS 77.0 Hz. Podpira FM-N in C4FM (YSF). Repetitor deluje samostojno in nima linka.

 

 

ARG

 

Veljavne omejitve zaradi epidemije COVID-19 so se toliko sprostile, da smo lahko izvedli že dve tekmovanji v amaterski radiogoniometriji. Sezono smo začeli v Ajdovščini s KV tekmovanjem ter nadaljevali pretekli konec tedna z UKV ARG tekmovanjem. Načrtujemo pa vsaj še dve tekmovanji v mesecu juniju. 5. junija bo potekalo Odprto KV ARG prvenstvo radiokluba Proteus iz Postojne na Počku, 12. Junija pa na Ptujski Gori Odprto KV ARG prvenstvo ZRS. Vabljeni na omenjeni tekmovanji

 

 

ZRS

 

Težave pri distribuciji glasila CQ ZRS 1/2 2021 smo v glavnem uspeli z vašo pomočjo razrešiti. Zanima nas, kakšen račun nam bo poslala Pošta za opravljeno napačno storitev.

Pošta je poslala račun, tak kot da bi tako kot do sedaj opravila dostavo na vse naslove.

Normalno, da smo račun zavrnili. Zahtevali smo naj se odšteje razlika poštnine, ki smo jo morali prevzeti na ZRS in je bila tudi zaračunana na tem računu. Za ta znesek smo se dogovorili za dobropis. Na sami Pošti smo sprožili proceduro za reklamacijo, pa smo dobili le odgovor da oni niso krivi za nič, pa še opravičili se niso.

Da se to ne bi več dogodilo, bom osebno preveril pred vsako dostavo na pošti, da se ta pravilno razpošlje. Zaračunana storitev Pošte znaša cca 1000 evrov.

 

Ker je pošla knjižica »Etika in operaterski postopki za radioamaterje« izdana junija 2010, smo šli v ponatis le te v nakladi 1000 izvodov. Tiskar jih bo dostavil na ZRS do konca tega tedna.

 

V RK Triglav je opravilo izpite okoli 35 kandidatov. Vsem ki so sodelovali pri izvedbi le teh hvala, novopečenim kandidatom pa dobrodošli v ZRS.

 

Radioklube, (vsaj 6 zamudnikov),ki še niso poslali v elektronski obliki spisek članstva ZRS pozivamo, da to storijo v najkrajšem času. 

 

Korona virus nas še vedno omejuje pri nekaterih radioamaterskih aktivnostih, preprečuje nam druženje.  Vse radioamaterje naprošamo, da se pri skupinskih aktivnostih obvezno držijo navodil, ki jih priporoča NIJZ.

 

ZRS bo vse svoje aktivnosti prilagodil razmeram v zvezi s tem virusom. Pisarna ZRS deluje v času uradnih ur, v koliko bo potrebno, bo njeno delovanje omejeno, v skladu s priporočili NIJZ.Ostanimo zdravi!

Maribor, 2.6.2021