KV

Leto je naokoli in zopet je pred vrati IARU KV tekmovanje (10.7. - 11.7.2021, Sobota 12:00 UTC - Nedelja 11:59 UTC), v katerem združimo vsa svoja znanja in spretnosti za dosego čim boljšega ekipnega rezultata.

Pretekla leta so pokazala, da zadevo lahko izpeljemo na visoki ravni!

Ponovno se bomo trudili, da pridemo čim bližje vrhu!

Tudi letos bomo prisotni na vseh obsegih CW in SSB s skupnim znakom S50HQ.

Držimo pesti, da bo tudi vreme na naši strani in da ne bo kakšnih negativnih presenečenj na antenskih sistemih in ostali tehniki!

Ker gre za skupno dobro RADIOAMATERJEV SLOVENIJE, vas vse ki boste imeli možnost vključiti radijsko postajo vabim, da nas poiščete na frekvencah

in naredite QSO. V skupnem seštevku šteje vsaka točka.

Tudi letos bo za najspretnejše na voljo majica z motivom S50HQ:

 

1. 6 x CW HQ

2. 6 x SSB HQ

3. 12 x HQ (6 CW + 6 SSB)

4. Najhitrejši 12 x HQ

 

Se slišimo v tekmovanju!

 

HST

Prvo državno prvenstvo v hitrostni telegrafiji se bo izvedlo 21. avgusta. Kraj dogodka bo določen en teden pred dogodkom v odvisnosti od aktualne epidemiološke slike. Discipline na tekmovanju so sprejem in oddaja telegramov iz črk, številk in mešanega teksta, sprejem klicnih znakov s programom RufzXP in »pile up« s programom Morse Runner. Tekmovanje je ob enem kvalifikacija za svetovno prvenstvo v hitrostni telegrafiji (HST), ki bo med 10. in 14. septembrom v Igalu, Črna Gora. Zainteresirani udeleženci pred tekmovanjem naj kontaktirajo Gaborja, S57WJ na email:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  ali po telefonu na številko 040-950-517 v popoldanskih urah.

 

AKTIVNOSTI OB 30 LETNICI OSAMOSVOJITVE SLOVENIJE

V počastitev 30-letnice osamosvojitve Slovenije Zveza radioamaterjev Slovenije izdaja posebno diplomo (vsi podatki o diplomi so na naslovu scc.hamradio.si). Ob tem vsi slovenski radioamaterji lahko uporabljajo od 26. junija  do konca leta 2021 poseben klicni znak. Znak je sestavljen tako, da se obstoječemu znaku doda številka 30 v prefiks (npr. S51A je S5130A, S52XX je S5230XX, S56ZZZ je S5630ZZZ itd.). Dosedanja aktivnost posebnih klicnih znakov je opazna na frekvencah vendar želimo, da čim več slovenskih postaj z aktivnostjo s posebnimi znaki obeležuje 30 letnico samostojne Slovenije in da možnost osvojitve diplome čim več postajam tako doma kot po svetu. Po prvem tednu aktivnosti smo že prejeli nekaj zahtev za diplome.  

Prosimo vse slovenske postaje (tiste, ki delajo s posebnimi klicnimi znaki in tiste z rednimi znaki), da občasno pošljejo izvod iz dnevnika v adif formatu na naslov  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Podatke potrebujemo za verifikacijo zvez ob zahtevkih za diplome.

Z aktiviranjem posebnih klicnih znakov najlepše sodelujemo pri obeleževanju obletnice osamosvojitve.


ZRS

Na povabilo pokrovitelja, mag. Borisa Podvršnika, S52TW, župana Občine Zreče, se je Anton Galun, S51AG kot predstavnik Zveze radioamaterjev Slovenije udeležil srečanja nekdanjih pripadnikov centra za obveščanje, voda za zveze in kriptozaščito Občine Slovenske Konjice, ki je dne 25. 6. 2021 potekalo na Rogli.

Srečanja so se udeležili visoki gostje, številni veterani, radioamaterji in drugi. Na srečanju je nagovoril prisotne, v imenu ZRS  in se zahvalil za njihov doprinos k zavarovanju samostojnosti in neodvisnosti Slovenije leta 1991.

 

Zagreb radio fest

Hrvaška radioamaterska zveza HRS tretjega in četrtega septembra na Jarunu v Zagrebu organizira tradicionalno srečanje "Zagreb radio fest". ZRS bo tja napotila svojega predstavnika. K sodelovanju vabimo radioamaterja, včlanjenega v ZRS, ki nas bo tam zastopal. Z informacijskim materialom, plakati, zastavami in drugim propagandnim materialom bo potrebno opremiti stojnico ter sprejemati in informirati obiskovalce. Vse materiale da na razpolago ZRS. Zainteresirani naj svoj interes izrazijo v elektronskem sporočilu, ki ga pošljejo na naslov finance pika zrs afna gmail pika com Pri izbiri bo imel prednost kandidat, ki ima izkušnje z zastopanjem na sejmih. ZRS bo predstavniku krila stroške poti in eno dnevnico.

 

CQ ZRS

Urednik glasila CQ ZRS Jure, S52CQ prosi, da mu pošljete prispevke o vaši dejavnosti. Od zadnjega CQ ZRS je bilo veliko tekmovanj in dogodkov, ki jih lahko opišete. Gotovo ste tudi kaj novega naredili v svojem radioamaterskem kotičku ali naredili kakšno novo anteno na svojem vrtu. Delite svoje izkušnje z ostalimi radioamaterji v našem glasilu CQ ZRS. Rok za oddajo prispevkov je 9. avgust 2021.

 

Korona virus nas še vedno omejuje pri nekaterih radioamaterskih aktivnostih, preprečuje nam druženje.  Vse radioamaterje naprošamo, da se pri skupinskih aktivnostih obvezno držijo navodil, ki jih priporoča NIJZ.

 

ZRS bo vse svoje aktivnosti prilagodil razmeram v zvezi s tem virusom. Pisarna ZRS deluje v času uradnih ur, v koliko bo potrebno, bo njeno delovanje omejeno, v skladu s priporočili NIJZ.

 

Ostanimo zdravi!

Maribor, 7. 7. 2021