RPT 


Dela na višje ležečih repetitorskih lokacijah počasi zaključujemo.

  Čaka nas še en obisk Krvavca z namenom montaže UPS-a, optičnega kabla in prenapetostnih zaščit, po tem, ko smo že uspešno zamenjali omaro.

  Največji projekt, kar se tiče repetitorjev letos, če ne tudi od začetka opravljanja funkcije RPT managerja je bil sigurno Stol v Karavankah. Toliko usklajevanja, priprav, voženj v Lesce in nazaj, ker je bil let helikopterja odpovedan tik pred zdajci zaradi vremena, prevozi in nabiranje materiala, lotanja in sestavljanja opreme doma, ukvarjanja z logistiko itd. ne pomnim. 

  Slovenska vojska nam je 22.septembra s helikopterjem Cougar na Stol prepeljala 900 kg OPzS 500 Ah baterij ter veliko druge opreme. Prepeljali so tudi 8 ljudi, od tega dva planinca PD Koroška Bela, ki sta nam odprla hišo in nas v temi peš vodila s Stola do Valvsorjeve koče.

  Dva radioamaterja Cveto/S52KT in Tadej/S56ZBL sta šla domov z zadnjim poletom helikopterja, kar pet poletov je bilo iz Lesc na Stol, tako, da smo vsa dela po razkladanju tovora opravili štirje, ki smo ostali na lokaciji: Alen/S56RAL, Gregor/S55SG, Marko/S57ZM in Tilen/S56CT. 

Delali smo cel dan, brez pavze, razen 10 minutne, ko smo šli pojesti klobase, katere sta skuhala in postregla planinca.

  Čas je hitro tekel in lokacijo smo zapustili z novo instaliranim repetitorjem S55DAR Hytera RD985, ki deluje na 439.400 MHz s standardnim zamikom -7,6 MHz in CTCSS 123.0 Hz ter Color code 1 za mixed mode FM/DMR načina dela. 

  Sama montaža 12V/190W sončnih panelov, OPzS baterij, katere je bilo potrebno znositi po ozkih stopnicah pod streho planinskega doma in v bivak ter RPT opreme je trajala cel dan in še vedno nam je ostalo za nekaj dni dela. 

  Koča je sicer že zaprta, vendar so jo zaradi gorskega teka odprli za vikend. Alen/S56RAL se je tako v petek po službi vrnil na Stol peš ter ostal 10 dni na Stolu. 

  V soboto so se mu pridružili še Jure/S57AJJ, Martin/OE8KKK ter Thomas/OE8TKF, ki so na Stol prileteli s Flycom helikopterjem. Zontirali so nosilce anten na kontejnerin antene, solarne celice in povezali MPPT regulator.

  V naslednjih dneh je delo nadaljeval Alen sam. Uspelo mu je zmontirati vso radijsko opremo in antene, razen VHF antene na Prešernovi koči, ki je ostala na podstrehi ter dveh sončnih panelov, ki bosta počakala na montažo pomladi.

  Z Malega Stola po skupnem projektu ZRS in Radiokluba Lesce delujeta dva ločena UHF repetitorja, en v domu in en v klubskem bivaku.

  FM/DMR repetitor v planinskem domu ima povezavo v BrandMeister omrežje preko mikrovalovne povezave v dolino, UHF repetitor Motorola, ki je montiran v bivaku RK Lesce S59UAR pa deluje samo v FM načinu za 'lokalni čvek'. Na obeh lokacijah deluje tudi analogni APRS. 

  S55YAR-11 paketke poleg določenih telemetričnih podatkov o napetosti baterij iz planinske koče digipitira. 

  S55YAR-10 pa pošilja telemetrijo iz bivaka S59UAR, napetost in temperaturo. 

  Klicna znaka repetitorjev sta S55DAR za FM/DMR in S55UAR a FM v bivaku. 

  S55UAR deluje na 439.350 MHz - 7.600 MHz zamik ter CTCSS 123.0 Hz. 

  Alen je zmontiral tudi dve web kameri, ki sta nameščeni za ogled panorame ter za nadzor baterij in komunikacijske opreme. Panoramsko sliko si lahko ogledate na naslovu: https://kamere.net.hamradio.si/stol

Hvala vsem, ki so kakorkoli sodelovali in pomagali pri projektu, še posebej fantom, ki so donirali opremo: Martin/OE8KKK, Alen/S56RAL, Tadej/S56ZBL, Jure/S57AJJ, Radioklubu Lesce. Velik del je pokrila tudi ZRS. Seveda brez Alenovega entuzijazma in vrnitve na Stol te dni sigurno še ne bi imeli APRS-a in z njim povezane telemetrije, žive slike s kamer, wifi zveze in analognega repetitorja. 

  Hvala tudi vsem, ki so pomagali z delom, fantom za prevoz od Valvazorjevega doma do Letališča v Lescah in verjetno sem še koga pozabil, zato mi ne zamerite. 

  Zapis lahko še popravim in za CQ ZRS še kaj dodamo. 

  Nekaj slikovnega in video gradiva by S57ZM/Marko Zidar in S55SG/Gregor Strajnarhttps://home.mycloud.com/.../aa6xwwrpipd2xirdt7w3qbn7...

  Skoraj bi pozabil. Na Stolu sta nam pomagali tudi Nina Pušlar in njena čedna prijateljica. 

S55DCE in S55DSC

Repetitorja sta po servisu ponovno v funkciji. TNX Damjan/S57RD & Beno/S56KZ.

Na voljo je nova aplikacija za iOS in Android mobilne naprave za nadzor Hotspota za urejanje

TG itd.. Na

spletni strani ustvarite API ključ in skenirate QR kodo in vsi podatki vaših HS so vidni v sami

aplikaciji.

BM Hotspot Utilities

iOS https://apps.apple.com/dk/app/bm-hotspot/id1576131087

Android https://play.google.com/store/apps/details...

ARON 

 

Vajo za september je opravilo več regijskih ekip, vendar ne vse. V oktobru vajo opravijo ekipe same, s preverjanjem zvez v regiji. V kolikor bomo od URSZR prejeli načrt mednarodne vaje SI QUAKE 2020, ki poteka ta teden, bomo scenarij vaje priredili za naše potrebe. Obstaja možnost, da bo vaja tudi iz naše strani izpeljana mednarodno.

 

 

ZRS

 

Glasilo CQ ZRS 

 

Glasilo CQ ZRS 3/4 2021 je v polnem obsegu, po straneh, izšlo zadnji teden v septembru. 

Posebno pozornost smo posvetili pri dostavi palete na Pošto, ki le te dostavlja po vsej Sloveniji. Za enkrat nisem dobil nobene povratne informacije, da bi se pri distribuciji zgodila

podobna napaka, kot pri spomladanski številki.

Glasilo je bilo natisnjeno, tako kot vsa zadnja leta v 1300 izvodih, preko Pošte pa je bilo poslanih 1023 izvodov. 

V kolikor potrebujete za promocijo ZRS ja že izdana glasila, se prosim povežite s pisarno ZRS. 

 

OT značke 

 

Že večkrat sem za razne priložnosti okoli podelitve OT zlatih značk zapisal, da v arhivu ZRS nimamo popolnega seznama o VSEH  opravljenih izpitih za 50 in več let nazaj. Vsak ki ima dokazilo, da izpolnjuje pogoje za zlato značko, mora le tega dostaviti v pisarno ZRS, če jo hoče prejeti. Za 25 let imamo v večini primerov pravi spisek - značko dobi avtomatsko po evidenci ZRS.

 

 

Za 9.9.2021 so po že objavljenem urniku izvedli na sedežu ZRS izpite za radioamaterja. izpite je uspešno opravilo 7 kandidatov, med njimi je bila tudi gospa. Kandidati so prišli iz vseh krajev Slovenije. Vsi so morali izpolnjevati kriterije NIJZ, priporočene za zaprte prostore.

 

 

Korona virus nas še vedno omejuje pri nekaterih radioamaterskih aktivnostih, preprečuje nam druženje.  Vse radioamaterje naprošamo, da se pri skupinskih aktivnostih obvezno držijo navodil, ki jih priporoča NIJZ.

 

ZRS bo vse svoje aktivnosti prilagodil razmeram v zvezi s tem virusom. Pisarna ZRS deluje v času uradnih ur, v koliko bo potrebno, bo njeno delovanje omejeno, v skladu s priporočili NIJZ.

 

Ostanimo zdravi!

Maribor, 6.10. 2021