RPT

 

Na Poljubinskih ravnah nad Tolminom so fantje 26. oktobra skonfigurirali vozlišče v omrežje S5net ter s tem dosegli redundanco povezav, tako, da v primeru izpada ene izmed obeh tras (do Radiokluba Tolmin ter Kuka) ostane DMR repetitor še vedno v omrežju.

Ko bodo podobno nadgradili še konfiguracijo usmerjevalnikov na Kuku, bo redundanca obojestranska, kar med drugim pomeni, da tolminski radioklub ne bo samo prispeval internet, ampak ga v primeru izpada javnega interneta dobil prek Poljubinskih raven nazaj!

Na hribu so bili Zoran S57ZL, Stane S54SCK in Janko S57NK, v radioklubu še Danijel S51W. Zahvala gre tudi Roku S57LR za vse nasvete.

 

Mrzlica je imela obisk 14.oktobra:

 • Franetic Janko/S56AFJ je na mali stolp zmontiral Diamond X-50 za VARA FM 2m/70cm
 • Matjaž/S57MK in Janko sta s samokolnico zvozila 4 x 60 kg akumulatorje za rezervno napajanje ter UPS enoto
 • Instaliran je bil Mikrotik Roterboard RB3011 za S5NET in redundanco Mrzlici iz smeri Maliča
 • Instaliran je bil nov 6m repetitor, ki ima zaenkrat porodne težave
 • Na S55DSF YSF repetitor je bil dodan 2m dostop 145.2875 MHz, katerega bo potrebno pravilno skonfigurirati
 • Zamenjan je bil akumulator rezervnega napajanja APRS digija S55YZA-11 in UHF FM repetitorja S55UZA
 • Instaliran je bil UPS, na katerega sta zaenkrat priključena le nov usmerjevalnik in link proti Maliču
 • Skonfiguriran je bil drugi 2m repetitor v S5 BrandMeister omrežju Hytera RD985 S55VCE, ki ima povezavo v S5NET preko Maliča (danes uredim še statične TG). Repetitor deluje tudi v FM načinu.
 • Na začetku oktobra smo opazili, da se je med močnim vetrom podrl antenski stolp na Krimu. Žiga/S51ZK in Denis/S56DE sta obiskala lokacijo, odmontirala nepoškodovane antene ter jih začasno zmontirala na nižjo točko. V teku je nabava novega stebra.

   

  Od 7.oktobra sta na Čretežu v pogonu nov FM/DMR repetitor in APRS digipiter/IGATE.

  S55DKK 438.375 -7,6 MHz CC:1, CTCSS: 123.0 Hz in S55YCR-11 sta aktivna na Čretežu (postojanka RK Krško).

   

  KV

   

  Zadnji vikend v oktobru je bil na sporedu CQ WW SSB 2021. Pogoji na višjih obsegih se počasi vračajo z novim ciklom. Tako, da so nekatere postaje že presegle 2000 zvez na 10m. Kot vedno je bila tudi letos udeležba S5 postaj dobra. Zopet lahko pričakujemo kar nekaj rezultatov med TOP 10. Konec meseca sledi še CW del. Več sledi, ko bodo objavljeni prijavljeni rezultati.

   

  21. novembra bo zopet KVP ZRS, kjer pričakujemo veliko udeležbo in uporabo posebnih klicnih znakov, katere lahko uporabljamo še do konca leta. Ob tem bo priložnost narediti manjkajoče zveze za osvojitev diplome ob 30 letnici osamosvojitve Slovenije.

  Več o diplomi na spletni strani Slovenia contest cluba (scc.hamradio.si).

   

   UKV

   

  Naslednji vikend, 6. in 7. novembra 2021 vabljeni k sodelovanju v ZRS novembrskem VHF CW tekmovanju, ki sočasno poteka z Marconi VHF CW tekmovanjem. Tekmovanje poteka samo v telegrafiji in v tem tekmovanju je pričakovati veliko mednarodno udeležbo.

   

  IARU

   

  Na minuli IARU R1 generalni konferenci, ki je bila nadaljevanje konference iz leta 2020, je bilo izvoljeno novo IARU R1 vodstvo. Za predsednika je bil izvoljen Sylvain, F4GKR. Več o tem je objavljeno na IARU R1 spletni strani https://www.iaru-r1.org/2021/new-executive-committee-elected-at-iaru-r1-conference/.

   

  ZRS

   

  Glasilo CQ ZRS 

  Urednik našega glasila CQ ZRS prosi, da mu članke za naslednjo številko pošljete do sredine novembra. Gotovo ste bili aktivni bodisi v klubu, bodisi v svojem shack-u. Napišite nekaj stavkov, dodajte nekaj fotografij in pošljite uredniku glasila na njegov mail. V uredništvu
  bodo članek pregledali in postavili tako, da boste s ponosom pokazali svoj članek.

   

  Korona virus nas še vedno omejuje pri nekaterih radioamaterskih aktivnostih, preprečuje nam druženje.  Vse radioamaterje naprošamo, da se pri skupinskih aktivnostih obvezno držijo navodil, ki jih priporoča NIJZ.

   

  ZRS bo vse svoje aktivnosti prilagodil razmeram v zvezi s tem virusom. Pisarna ZRS deluje v času uradnih ur, v koliko bo potrebno, bo njeno delovanje omejeno, v skladu s priporočili NIJZ.

   

  Ostanimo zdravi!

  Maribor, 3.11. 2021