RPT

 

Konec decembra je minilo 5 let od tega, kar smo v S5 prve tri DMR repetitorje povezali v omrežje BrandMeister.

Se še spomnite navdušenja in začudenja ob gledanju na dashboard? 

Omrežje je živo, živahno in zahteva veliko vloženega truda in časa za brezhibno delovanje.

Danes imamo po Sloveniji razporejenih 47 DMR repetitorjev. Nekaj jih je trenutno nepovezanih v omrežje, le redki pa popolnoma nedelujoči npr. S55DBK.

V 2022 sta planirana dva nova repetitorja in sicer na lokacijah: Gomila (Ptuj) in Janče.

Oprema je že nabavljena in montaža bi morala biti realizirana že lansko leto.

 

Fantje iz novomeškega radiokluba S59DJR so s pomočjo Janka/S57NK (na daljavo) uredili, da je DMR repetitor S55DNM na Trdinovem vrhu ponovno v BrandMeister omrežju.  

Konec leta je v Državni logistični center Uprave RS za zaščito in reševanje v Rojah v Ljubljani prispela težko pričakovana mikrovalovna in mrežna oprema za izgradnjo S5NET omrežja.

 

23. decembra sta Matjaž/S57MK in Janko/S56AFJ na Mrzlici v postojanki S59DOR v delovanje vrnila Winlink prehode, ki so izpadli ravno med ARON vajo. Mogoče je kdo pomislil, da smo jih zanalašč izključili, da bi vajo naredili bolj zanimivo, vendar to ni bil razlog pač pa Windows update. :)


 

OPOZORILO: Ko prodajate postajo, še posebej neznancem, pobrišite konfiguracijo.

Vaša postaja lahko zaide v roke nekomu, ki z radioamaterstvom nima povezave, nam pa potem povzroča težave.

 

 

ARON

 

17.12.2021 je bila izpeljana letna, državna vaja ARON SI QUAKE 2020. Scenarij je bil povzet po istoimenski mednarodni vaji.

Udeležile so se je vse regijske in državna ARON ekipa ter Enota radioamaterjev za zveze MO Ljubljana.

Naloga ekip je bila prenos podatkov iz predhodno pripravljene tabele z imeni in stanjem poškodovanih oseb.

Nekaterim ekipam ni uspelo predati podatkov v predvidenem časovnem terminu, drugi so imeli težave z Excel datoteko. Čutiti je bilo tudi posledice ob izpadu Winlink prehoda na Mrzlici. Vaja je bila uspešna, saj je pokazala nekatere pomanjkljivosti ter hkrati dokazala, da se ne glede na to, da za samo vajo ni bilo napisanega frekvenčnega plana, znamo poiskati in se povezati, tako kot bi bilo to v realni situaciji npr. potresu.

 

 

ZRS

 

Članarina ZRS 2022 

Članarina ZRS za leto 2022 znaša:
- 40 EUR za redne člane
- 20 EUR za družinske člane
- 20 EUR za operaterje invalide
- 20 EUR za mlade člane (do dopolnjenega 18. leta starosti)

Radioklubi so dolžni Zvezi radioamaterjev Slovenije posredovati članske podatke za leto 2022 najpozneje do 28. februarja 2022 z uporabo spletnega obrazca na spletni strani Zveze radioamaterjev Slovenije (web obrazci).

 

 

CQ ZRS 1/2 2022 
Kot običajno prosimo člane ZRS, da napišejo kakšen krajši zapis o dogodkih iz njihovih klubov ali svojih shack-ov. Temu naj dodajo še kakšno fotografijo in pošljejo na moj email naslov, ki ga najdejo v CQ ZRS.

 

 

RIS 2022

Rezerviran termin na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani je 5. 2. s začetkom ob 8h s prihodom udeležencev  in začetkom predavanj ob 9h. Letos imamo v planu več pavz nazadnje, ko smo imeli v živo so se ljudje pritoževali, da niso zdržali toliko časa - bodisi brez kave, cigareta ali pa kaj tretjega. Torej letos imamo v planu več pavz. Upamo, da nas korona s kakšnimi dodatnimi ukrepi ne bo presenetila. Vsi udeleženci srečanja, bodo morali izpolnjevati vse pogoje, ki jih imajo na v uporabi na Fakulteti. (PCT, maska, razkuževanje rok, minimalna razdalja med sedeži, maksimalno število oseb v prostoru). 

Po vsej verjetno bo potrebna tudi prejšnja privaja organizatorju, zaradi maksimalnega predpisanega števila v sami predavalnici. O tem vas bomo pravočasno obvestili.

30. obletnica samostojnosti Slovenije

Trenutno je bilo že izdanih 91 elektronskih diplom tujim postajam ter sprejetih 33 vlog S5 postaj za katere bodo diplome natisnjene in poslane.

Tujim in domačim postajam je za preverjanje pogojev v pomoč vzpostavljena baza podatkov QSO vseh S5 postaj od 26.6 - 31.12.2021. Baza se je sproti dopolnjevala in zahvala posameznim postajam, ki so tekoče ali ob zaključku poslale svoje dnevnike. Trenutno je v bazi kar lepa količina QSO - 581.069 , niso vključene seveda vse zveze s S5 postajami, ker vsi dnevnika niso poslali. To še vedno lahko naredite in pošljete ADIF datoteko - svoj log od 26.6. do 31.12.2021, štejejo vsi QSO, tako "navadni" S5 znaki kot "specialni" S5*30* znaki, s tem da posebni znaki štejejo več točk.

Svoje dnevnike ali vloge za diplomo še vedno lahko pošljete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , če je možno do 15.1.2022.

Javna zahvala vsem, ki so kakor koli prispevali izpeljati ta dogodek.

Nove verzije Korona virusa so še kar na pohodu in bodo tudi v bodoče krojila način našega življenja.

 

Vse radioamaterje naprošamo, da se pri skupinskih aktivnostih obvezno držijo navodil, ki jih priporoča NIJZ.

 

Ostanimo zdravi, naj nas Korona virus ne obišče. 

Maribor, 5.1.2022