ARON

V dogovoru z Izobraževalnim centrom za zaščito in reševanje na Igu, kjer še vedno velja omejitev udeležencev usposabljanj v velikem avditoriju na 60, bomo počakali do meseca maja, ko naj bi to omejitev preklicali. Še vedno nam ostaja možnost izvedbe ARON usposabljanja na daljavo, kar pa se seveda ne da primerjati s srečanjem v živo. 

ARON vajo v mesecu aprilu ekipe opravijo same, znotraj svoje regije. Poročila pošljejo po ustaljeni metodi.

Naš glavni ARON mentor Matjaž/S57MK, se nahaja v Nepalu. Matjaž ravno danes pričenja tri tedensko aktivacijo kot 9N7MK iz Nepala (Himalajsko gorovje) na 3500m nadmorske višine. Postajo ima QRP KX3, s sabo ima več anten: delta loop, windom, GP, magnetic loop, long wire. Uporabljal bo polnilne sončne celice z Li-Ion akumulatorji. Našli ga boste na FT8, s seboj ima tudi ročni taster za CW.

Na carini so ga zadržali 6 ur, čeprav je imel vsa potrebna dovoljenja in dokumente, predvčerajšnjim pa je poletel z majhnim letalom iz Katmanduja na 2800m, potem pa na 3500m, kjer se je ustalil. Danes po planu začne z aktivacijo.

Spremljajte hamspots, DXCLUSTER itd.

Iz Katmanduja je sicer že nekaj časa aktiven S53R kot 9N7AA v glavnem na CW z velikimi pileupi. Ima odličen signal. Matjaž pa bo seveda /P delal s hiking ture z majhnimi močmi in ga bo težje priklicati.

 

RPT

Za izdelavo antenskega stebra repetitorja na Krimu iščemo ugodnega ponudnika. Če kdo pozna kakšno zanesljivo podjetje, ki bi po ugodni ceni izdelalo steber s pripadajočimi nosilci naj prosim kontaktira Denisa/S56DE, Žigo/S51ZK ali Tilna/S56CT.

 

ARG

Po uvodnem ARG treningu, ki je bilo 19. marca, se v soboto 9. aprila začenja letošnja ARG tekmovalna sezona. V Dobravljah bo to soboto prvo letošnje KV ARG tekmovanje. Tako za že izvedeni trening, kakor tudi za KV ARG tekmovanje bodo poskrbeli člani radiokluba Ajdovščina. Nadaljevali pa bomo 23. aprila 2022 z UKV tekmovanjem pod okriljem radiokluba Radomlje, ki bo že po tradiciji v okolici Komende.

Vabimo vse, da se tekmovanj udeležite v čim večjem številu.

18. april svetovni dan radioamaterjev

Radioamaterji se vsako leto 18 aprila spomnijo na dan, ko je bila leta 1925 v Parizu ustanovljena Svetovna zveza radioamaterjev - IARU. Ta dan je poimenovan tudi kot Svetovni dan radioamaterjev. Več informacij o tem dogodku je na voljo na IARU spletni strani https://www.iaru.org/on-the-air/world-amateur-radio-day/

 

Na AKOS je ZRS poslal vlogo za poseben klicni znak - S50WARD, ki bi se lahko uporabljal na vseh bandih, tudi na ta spominski dan.

 

 

CQ ZRS 

Rok za oddajo člankov za CQ ZRS se je iztekel, zato še enkrat prosim člane, da pošljejo svoje prispevke. Zdaj so gotovo bili aktivni v tekmovanjih, ali pa so morda postavili kakšno novo anteno, naredili novo DXCC in podobno. Mogoče je bil radioklub aktiven in naredil kakšno  srečanje članov, neko odmevno akcijo in podobno - vse to naj napišejo, tekstu dodajo nekaj fotografij in mi pošljejo na urednikov mail.

 

 

 

51. konferenca ZRS

 

Po dveh letih smo spet imeli konferenco ZRS enako kot prejšnja leta v živo na sedežu ZRS. 

Razlika je bila le v spremljevalnem programu od 8. do 13. ure. To je potekalo na zunanjem košarkarskem asfaltiranem igrišču. Ker nismo vedeli dva tedna naprej kako bo vreme, samo za zunaje aktivnosti že v petek 25.3.2022 postavili dva 10 m šotora. Tega nam je posodila izpostava URSZR Ptuj. Prevoz in postavitev je organiziral RK Cirkulane. V oba šotora smo nato postavili še 15 gasilskih miz in 30 gasilskih klopi, ki jih je posodila URSZR Maribor.

 

Javno se moram zahvaliti vsem, ki so že v petek pomagali vse  naštete stvari postaviti in jih v soboto pospraviti.

 

Imeli smo srečo z vremenom, saj je sonce v soboto 26.3.2022 lepo sijalo, pa še nobenega vetra ni bilo.

Bolšji radiomaterski sejem je potekal od 8. do 12. ure. Za vse smo imeli pripravljen bograč, kavo z mlekom, brezalkoholno pijačo ter slano in sladko sveže pecivo, tako kot prejšnja leta.

V živo je bilo predstavljeno delo preko radiomaterskega satelita QO 100 z znakom S50ZRS.

Celotna tehnika je delovala le na 12V akumulator, popolnoma portabl, kdor je hotel je lahko vzpostavil vezo. Napravljeno je bilo preko 40 vez. Uporabljena je bila tehnika na osnovi Raspberry P4, s programom DJ0ABR, Adalm Pluto v 19 colskem ohišju in prenosnem poliester kovčku. Na TX strani smo imeli cca 3 - 4W moči. Uporabljena offset antenna je bila komercialna 80 cm. Sama usmeritev antene na satelit, v tej konfiguraciji je izjemno enostavna, signali pa klasika, tam okoli 25 do 30 db nad šumom transponderja. 

Ob 13. uri smo se preselili v veliko dvorano. Tam smo podelili diplome, pokale za vsa KV tekmovanja in UKV  priznanja za ZRS maraton v prejšnjem letu. 

 

Milošu, S54G je bila podeljena bronasta plaketa ZRS za dolgoletno delo v IN boxu QSL biroja. V imenu vseh Slovenskih radiomaterjev, se mu zahvaljujemo za ves njegov trud in čas, ki ga vloži v razdeljevanje prispelih QSL kartic.

 

Na sam uradni del conference je prišlo le 29 predstavnikov klubov. Zaradi tega smo morali počakati 30 minut, v skladu s statutom, da smo bili opravilno sposobni. 

Konfernca je potekala skladno s predlaganim in sprejetim poslovnikom, ter že objavljenim dnevnim redom.

Vse je potekalo v glavnem kot že prejšnje conference, le da na koncu, ko je prišlo do galsovanja za potrditev posameznih poročil, je bilo vse potrjeno s stani pooblaščencev klubov, le poročilo NO ZRS ne, kar je unikum zadnjih 11 konferenc. 

 

Več o sami konferenci s slikovnim gradivom, bo objavljeno v CQ ZRS 1 2022.

 

ZRS bo vse svoje aktivnosti prilagodil razmeram v zvezi s tem virusom. Pisarna ZRS deluje v času uradnih ur, v koliko bo potrebno, bo njeno delovanje omejeno, v skladu s priporočili NIJZ.

 

Ostanimo zdravi !

Maribor, 6.4. 2022