ARON

Mesečna vaja ARON bo v maju potekala ob boku vaje »AJDEX« med 6. in 8. majem v Ajdovščini ter okolici. 

Več o vaji: https://ajdovscina.si/novice/2022022208401007/

Poudarek bo na reševanju ponesrečencev iz ruševin s pomočjo reševalnih psov - prisotne bodo tudi ekipe z reševalnimi psi iz tujine.

Pri tem bodo sodelovale vse službe v okviru OŠCZ Ajdovščina, Zdravstveni dom Ajdovščina, Gasilski reševalni center Ajdovščina, okoliška prostovoljna gasilska društva, gorska reševalna služba, jamarji, Rdeči križ, taborniki, skavti ter radioamaterji S53AAN. 

Sočasno z vajo poteka tudi ULTRA TRAIL gorski tek okrog Vipavske doline, kjer se pričakuje skupaj s tekači in spremljevalci preko 3.000 obiskovalcev.

Naloga ajdovskih radioamaterjev je:

1. Zagotovitev radijske povezljivosti vseh delovišč s CENTROM. V ta namen se postavi mobilni repetitor na klubski lokaciji na Čavnu. Repetitor sistema ZARE je v pomoč tudi Gorski reševalni službi, ki bo v nočnem času sodelovala pri ULTRA TRAILU na izpostavljenem terenu Trnovskega gozda.

2. V petek, 6.5. med 20. in 22. uro je predvidena aktivacija ARON omrežja. Upravna postaja bo prisotna na predpisanih ARON frekvencah ter v DMR omrežju na 293. Ali bo upravna postaja uporabljala regijski klicni znak S50ANG ali klubski S53AAN bo znano v naslednjih dneh. Upravna postaja bo najprej vzpostavila stik s Severno - Primorsko, Notranjsko in Obalno - Kraško regijo. 

3. V soboto, 7.5. med 17.00 in 24.00 pride do izpada, oz. motenj internetnega omrežja v Vipavski dolini, zato bo upravna postaja za pošiljanje sporočil uporabila sistem Winlink.

4. Sočasno bo v soboto potekal tudi test aplikacije VaraAC, ki deluje na bazi protokola VARA HF (https://www.varac-hamradio.com).  Postaja S53AAN bo pošiljala beacone na FRQ 3.595 kHz. Nanjo se prednostno povežejo ARON ekipe, lahko pa tudi ostali zainteresirani.

5. Postavitev tehnike in preizkus zvez preko satelita QO-100.

6. Nočno iskanje izgubljenih oseb s pomočjo radijskih oddajnikov in sprejemnikov (sodelovanje ARG ekipe).

V juniju je planirano ARON usposabljanje na Igu. V maju so vsi termini zasedeni. Datum bo objavljen takoj, ko bo usklajen.

 

 

RPT

14. aprila je S56CT na Mrzlici v delovanje vrnil S55VCE, S55DZA in S55YSF. Potreben je bil reset, menjava napajalnika, menjava varovalke ter popravilo MMDVM modema.

 

 

 

ARG

Nadaljuje se ARG tekmovalna sezona. V tem mesecu je načrtovanih kar 5 tekmovanj. Pripravili jih bodo člani radioklubov Ptujska Gora - S59DPG, Ormož - S59DIQ, Proteus Postojna - S59DEM in Prlek Ljutomer - S59PLK. V soboto 7. maja bo KV tekmovanje v Ptujski Gori, 14. maja bo UKV ARG prvenstvo ZRS in KV Sprint tekmovanje v Ormožu, 21. maja na Počku KV tekmovanje in 28. maja v Ljutomeru še  UKV tekmovanje. Natančnejši podatki o posameznih tekmovanjih so objavljeni 10 dni pred vsakim tekmovanjem na ARG spletni strani http://arg.hamradio.si/.

Vabimo vse, da se tekmovanj udeležite v čim večjem številu.

 

CQ ZRS 
Rok za oddajo člankov za CQ ZRS se je iztekel, zato še enkrat prosim člane, da pošljejo svoje prispevke. Zdaj so gotovo bili aktivni v tekmovanjih, ali pa so morda postavili kakšno novo anteno, naredili novo DXCC in podobno. Mogoče je bil radioklub aktiven in naredil kakšno  srečanje članov, neko odmevno akcijo in podobno - vse to naj napišejo, tekstu dodajo nekaj fotografij in mi pošljejo na urednikov mail. V CQ ZRS 1 2022 je na voljo 98 strani. Upamo da bomo napolnili vse te strani in bi bil izid glasila do konca meseca maja 2022.

 

ZRS

 

18. april svetovni dan radioamaterjev s posebnim znakom S50WARD

Pobudo Mihe, S51FB, da obeležimo radioamaterji Slovenije s posebnim klicnim, ki je veljal la za ta dan smo izpeljali. Samo koordinacijo uporabe tega klicnega znaka je prav tako prevzel on. Hvala vsem, ki so na vseh bandih na tak način promovirali Slovenske radioamaterje.  Hvala vsem za poslane dnevnike, ki so bili s pomočjo Mihe oddani na ARRL LoTW strežnik za obdelavo dnevnikov in avtomatsko potrjevanje vzpostavljenih radijskih zvez..

Za to priložnost se je dalo prav tako pridobiti jubilejno diplomo. Upam da bo podobna obeležitev tega znaka postala vsakoletna tradicija. 

 

Promocija radioamaterjev ZRS v projektu Erazmus Plus

 

V četrtek 12. maja se bo v organizaciji Pomurskih radioklubov na osnovni šoli Srednja Bistrica odvijala predstavitev radioamaterstva.
S skupnimi močmi bomo predstavili konstruktorstvo, ARG, delo preko QO 100 satelita in splošen pregled radioamaterstva. Udeleženci so člani mednarodne izmenjave  Erazmus plus na tej osnovni šoli.  Izvajalci te promocije so člani bližnjih radioklubov. 

 

 

Hamradio Friedrichshafen  2022

 

Upravni odbor Zveze radioamaterjev Slovenije je  objavil javni poziv za izbiro skupine zastopnikov ZRS na stojnici na sejmu Hamradio Friedrichshafen, ki bo potekal od 24. do 26. junija 2022.K prijavi vabimo člane radioklubov, plačnike deleža članarine za ZRS.

Prijave sprejemamo do vključno 16. maja 2022. Pogojim razpisa so bili poslani z dopisom ZRS

Št. 427 dne 14.4.2022 na listo Predsedniki.

 

51. konferenca ZRS

 

Na osnovi pobud in sklepov 51. Konference ZRS Upravni odbor išče z javnim razpisom med članstvom ZRS prostovoljce, ki bi vodili - sodelovali v:

 

-       Komisiji za prenovo Statuta ZRS

-       Volilno kadrovske komisije, ki bi pripravila v sodelovanju z vsemi radioklubi Slovenije predlog članov UO ZRS za naslednje mandatno obdobje – naslednje leto je volilno.

-       Komisijo za popis osnovnih sredstev ZRS, ki v glavnem obsega opremo izdano ARON ekipam na osnovi reverzov po vsej Sloveniji, ter ostalo vgrajeno opremo po celotni Sloveniji.

 

Hvala vsem prostovoljcem, ki boste s svojim delom pripomogli, k še boljši organiziranosti – transparentnosti ZRS ja. 

Svojo pripravljenost javite v našo ZRS pisarno  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , da bo lahko na osnovi vaših prijav UO ZRS uskladil komisije.

 

UKV

 

V prvem polnem vikendu v mesecu maju poteka tradicionalno ZRS majsko UKV tekmovanje, ki poteka na 144 MHz in višjih frekvenčnih pasovi. V mejskem UKV tekmovanju praviloma sodeluje veliko število postaj, s pojavom nevihtnih oblakov pa je možno z odbojem od teh oblakov vzpostavljati dolge radijske zveze na višjih frekvencah. Vabljeni k sodelovanju v tekmovanju in ne pozabit oddat svojega dnevnika. Več o tekmovanju na SLOVHF portalu https://slovhf.net/.

 

IARU

 

IARU R1 vodstvo išče nove ideje in predloge s katerimi bi povečali število radioamaterjev z opravljenim izpitom. Na IARU R1 spletni strani https://www.iaru-r1.org/2022/we-want-your-ideas-to-change-us-join-now-the-very-first-hamchallenge/ se nahaja vabilo k sodelovanju ter vsebina razpisa z imenom »HAMChallenge 2022« in šestimi izhodiščnimi področji. Vabljeni k sodelovanju.

 

IARU YOTA

 

Letošnji YOTA (mladi radioamaterji v etru) poletni kamp bo potekal avgusta v Karlovcu v sosednji Hrvaški. Poletni kamp je namenjen mladim radioamaterjem (starost od 15  - 25 let), ki bi v nadaljevanju pod okriljem ZRS, ob uporabi sodobnih informacijskih tehnologij, vzpodbujali in organizirali delo z mladimi radioamaterji. Več o poletnem kampu se nahaja na IARU R1 spletni strani https://www.iaru-r1.org/2022/yota-summer-camp-croatia-2022/  oziroma https://www.ham-yota.com/wp-content/uploads/2022/04/Call-for-applications-YOTA-Croatia-2022.pdf V kolikor obstaja zanimanje za udeležbo na tem kampu bo ZRS ekipi krila finančne stroške udeležbe. Pobude v obliki sestave ekipe (vodje in treh članov), kot to predvideva YOTA razpis, pošljite na elektronski naslov ZRS pisarne.