ARON

 

Bogatajevi dnevi na Ptuju

 

Letošnji Bogatajevi dnevi civilne zaščite so potekali od 26. do 28.maja na Ptuju. Člani regijske ekipe ARON za Spodnje Podravje so na razstavnem prostoru v šotoru prikazali KV in UKV tehniko, ki jo uporabljajo pri delu. Predstavili so delo s sistemom Winlink, HF Vara, prav tako pa so bili aktivni na UKV in DMR repetitirjih. V vmesnem času so predvsem mlajšim obiskovalcem  prikazali delo z FT8. Na zunanjem prostoru pred šotorom se jim je v petek pridružil tudi Bojan S52ME s prikazom dela preko satelita QO-100. Za dobro voljo na razstavnem prostoru so skrbeli S51DI, S54Z, S57XZ in S57.

 

 

 

 

Tehnični dan GZ Laško

Na Tehničnem dnevu (Technical day) Gasilske zveze Laško, ki se je odvijalo na parkirnem prostoru Kulturnega centra Laško v soboto, dne 28. maja 2022 so gasilci Občine Laško in sosednjih Gasilskih zvez prikazali operativno reševanje ob raznih nesrečah. Poleg tega je bila tudi predstavitev sil zaščite in reševanja, predstavitev starih motornih brizgalk, otroška gasilska postaja in napihljiva gasilska igrala.

V sklopu sil zaščite in reševanja je svojo dejavnost predstavil tudi Radio klub Laško S59GCD. Poleg svoje redne dejavnosti s tehniko je predstavil tudi kompletno ARON tehniko za delo z Winlink VARA HF in UHF DMR ter tehniko sistema zvez ZA-RE s katero opravlja ekipa za zveze CZ, ki jo sestavljajo radioamaterji Radio kluba Laško in Zidani Most S51DZI.

Zaradi deževnega vremena je bilo malo obiskovalcev. Kljub temu je prišlo na ogled 14 radioamaterjev, nekaj ekip sodelujočih gasilcev ter vidni funkcionarji kot so Župan občine Laško, Poveljnik štaba CZ Občine Laško, Predsednik Gasilske zveze Laško ter nova vodja Izpostave URSZR Celje mag. Natalija Plemenitaš Fuchs. Vir: Facebook S5ARON, S56AFJ

 

 

DIGI

S5HAM NET omrežje

Nabavljena oprema se že montira na mariborskem koncu (Urban, Habakuk) in že delno deluje. Nekaj te opreme je bilo predano uporabnikom v Prekmurju, na Gorenjskem in na Ptuju. Montaža sledi v najkrajšem možnem času.

Vse ostale deležnike, ki še te opreme niso prevzeli, pa prosimo da to storijo v najkrajšem času, da spraznimo skladišče in omrežje S5HAM NET čim prej koristno zaživi.

DNS strežnik na S5netu je po novem na anycast IP naslovu 44.150.0.150.

 

Na to idejo (anycast) je prišel novopečeni radioamater Martin Dagarin, S57NET, iz Škofje Loke, tudi svež diplomant Fakultete za računalništvo in informatiko. Hvala Martin za vso pomoč pri postavitvi infrastrukture DNS!

Za anycast naslovom se kljub temu, da je to samo en IP, nahaja več strežnikov in s tem je dosežena redundanca tudi na DNS. Tako kot pri vsem znanem 8.8.8.8. V primeru izpada najbližjega se s pomočjo protokola OSPF samodejno preusmeri na naslednji najbližji strežnik. Le-ti bodo nameščeni po S5net vozliščih na hribih. Info: S57NK vir: Facebook S5RPT

 

RPT

Gomila 

V naslednjih dneh bodo kolegi iz ptujskega radiokluba na Gomili zmontirali Hytera RD625 repetitor s kretnico Lambda antennas. Za začetek bo repetitor priklopljen na že postavljeno anteno na kontejnerju. Po potrebi se bo novo X-50 zmontiralo višje na stolp. Frekvenčni pa repetitorja bo 438.200 - 7,6 MHz CC:2 in FM dostop s CTCSS: 123.0 Hz. Klicni znak repetitorja je S55DPT, da boste vedeli kateri repetitor iskati v BrandMeister omrežju. 

 

ARG

 

Informacije iz Radioklubov

 

Predstavitev radioamaterske dejavnosti na OŠ Prežihovega Voranca - Srednja Bistrica

V četrtek 12 maja smo v soorganiziciji radioklubov iz Murske Sobote, Radencev in Ljutomera izvedli predstavitev radioamaterstva osnovnošolcem v programu Mednarodne izmenjave na OŠ v srednji Bistrici. K dobri predstavitvi sta pripomogla tudi Bojan Majhenič S52ME in Miha Habič S51FB. Predstavitev je potekala v dveh delih. V prvem delu so udeleženci izdelali elektronsko vezje, astabilni multivibrator. Veliki večini sodelujočih je uspelo vezje izdelati tako, da je le to tudi delovalo. V drugem delu pa se je odvijala predstavitev radioamaterstva na splošno. Poleg nekaj uvoda so udeleženci v živo videli/slišali pogovore preko KV in UKV postaj ter spoznali tudi delo preko satelita. Del skupine se je spoznal z lovom na lisico in na koncu smo naredili mali preizkus. Vsi sodelujoči so našli obe lisici. Glede na odzive moram zapisati, da je predstavitev uspela. Hvala vsem sodelujočim za čas in pomoč in upam, da bo to delo obrodilo kakšnega operaterja ali operaterko v prihodnosti.

 

 

 

CQ ZRS 

V kolikor si dobil delno nepostiskan izvod,  strani 4-5 , 7-8 , 12-13 in 16-17,  te prosimo, da nam ga dostaviš na sedež ZRS  na Bezjakovi 151, 2341 Limbuš. Te izvode bi potreboval tiskar, da bi poskušal ugotoviti zakaj je nastala ta napaka. Normalno, da te čaka tam nov pravilno potiskan izvod, ki ti ga lahko tudi pošljemo.

V kolikor ne moreš dostaviti izvoda, te vsaj prosimo da nas obvestiš, da si prejel nepostiskanega, da vsaj dobimo približno sliko koliko je takih izvodov.

V vsakem primeru za nov izvod v tem primeru kontaktiraj Mojco v času uradnih ur 059 70 70 70.

 

ZRS

 

          Ponovni javni poziv za sodelovanje na sejmu Hamradio Friedrichshafen 2022

upravni odbor Zveze radioamaterjev Slovenije objavlja ponovni javni poziv za izbiro skupine zastopnikov ZRS na stojnici na sejmu Hamradio Friedrichshafen, ki bo potekal od 24. do 26. junija 2022. Do konca prvega razpisnega roka 16.5.2022 se ni javil nihče.

 

K ponovni prijavi vabimo člane radioklubov, plačnike deleža članarine za ZRS.

 

 

ZRS bo skupini krila stroške zakonsko predpisane kilometrine v skupni razdalji največ 1300 km ali stroške najema osebnega oz. kombiniranega vozila za največ 5 dni. V primeru najema vozila bo ZRS krila še stroške goriva za prevoženo razdaljo do 1300 km, v obeh primerih pa tudi stroške cestnin in predornin na relaciji Maribor - Friedrichshafen in nazaj ter stroške parkiranja enega vozila na sejmišču. ZRS bo krila stroške dnevnic in prenočevanja zastopnikov v hotelu oz. stroške bivanja v avtokampu na sejmišču v trajanju od 23. do 27. junija 2022. ZRS bo krila stroške priložnostne pogostitve obiskovalcev stojnice oz. stroške reprezentance. Izplačilo se izvede na osnovi specifikacije stroškov in predložitve računov.

 

 

Povabilo k sodelovanju radioamaterjev ZRS 

 

Na osnovi pobud in sklepov 51. Konference ZRS Upravni odbor išče z javnim povabilom med članstvom ZRS prostovoljce, ki bi vodili - sodelovali v:

 

-       Komisiji za prenovo Statuta ZRS

-       Volilno kadrovske komisije, ki bi pripravila v sodelovanju z vsemi radioklubi Slovenije predlog članov UO ZRS za naslednje mandatno obdobje – naslednje leto je volilno.

-       Komisijo za popis osnovnih sredstev ZRS, ki v glavnem obsega opremo izdano ARON ekipam na osnovi reverzov po vsej Sloveniji, ter ostalo vgrajeno opremo po celotni Sloveniji.

 

Hvala vsem prostovoljcem, ki boste s svojim delom pripomogli, k še boljši organiziranosti – transparentnosti ZRS ja. 

Svojo pripravljenost javite v našo ZRS pisarno  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , da bo lahko na osnovi vaših prijav UO ZRS uskladil delovanje teh komisij.

 

Arhiv ZRS

Pri preselitvi sedeža ZRS iz Ljubljane v Pekre se je prenesel znatni del arhiva. V tem so bile razne tehnične knjige, brošure, nekaj klubskih edicij ,revij, predvsem Radioamater in nekaj tujih. Bilo je nekaj škatel starih dokumentov, ki so bili naloženi brez razumnega reda in precejšnje število registrov z finančnimi in organizacijskimi dokumenti. Na nekaterih dokumentih so bile signature  vpisa a vpisne knjige ni bilo. 

Nekje v letu 2019 smo spoznali, da je potrebno to arhivsko gradivo nujno urediti in popisati. Incijator za to nujno potrebno opravilo je bil Grgič Vinko S52CC. Za sodelavca pa je nagovoril Zdenka S51WQ. Kot prvo sta posortirala revije po naslovih in letnikih, nato knjige. Žal je delo za dalj časa zastalo, ker zaradi kovita in zaradi zamenjave okenske stene ni bil dovoljen dostop do prostora. Tako da se je delo nadaljevalo šele zadnje mesece. 

Žal je Vinko zbolel in delo nadaljuje  Zdenko sam. Vedeti se mora, da je delo z arhivom zakonsko regulirano in je bil skrajni čas, da se naš arhiv uredi in popiše. Vinko je opravil tudi predpisan tečaj. Pripravili smo tudi obisk strokovnega predstavnika iz Pokrajinskega arhiva Maribor, ki je del arhiva pregledal in podal smernice in način nadaljnega postopanja z materialom. Do danes so popisane vse knjige in revije. Ločeno je lastništvo ZRS in RK Maribor, ker se material nahaja v istem prostoru. Delo pa  se nadaljuje  bolj intenzivno z razvrščanjem starih organizacijskih dokumentov, ki vsebujejo našo zgodovino in so nekateri zapiski zelo poučni in zanimivi. Zaradi precejšnje količine teh dokumentov, po grobi oceni jih je  okoli 10 000,  bo urejanje  trajalo še nekaj časa. Dokumenti od leta 2010 pa so že zgledno hranjeni v vrsti registrov in Mojca knjiži sproti vsak prispeli dokument.  

 

Skrbnik arhiva ZRS sklep UO 

 

Tekom letošnje Konference ZRS so se tako delegati radioklubov, kot člani upravnega odbora

ZRS seznanili z trudom, ki ga Zdenko Perpar, S51WQ, vlaga za urejanje arhivskega gradiva

ZRS.

Na podlagi teh dejstev, se je UO ZRS odločil Zdenka tudi uradno imenovati za Skrbnika arhiva

ZRS.

 

Sklep številka 207:

Zdenko Perpar, S51WQ, se imenuje za Skrbnika arhiva ZRS.

 

 

Pisarna ZRS deluje v času uradnih ur, v koliko bo potrebno, bo njeno delovanje omejeno, v skladu s priporočili NIJZ.

 

Ostanimo zdravi !

Maribor, 1.6. 2022