ARON

Poleti, v juliju in avgustu, ko je čas dopustov, ARON ekipe ZRS nimajo mesečnih vaj. To pa seveda ne pomeni, da se ne odzovejo klicu, kadar gre zares.

Kar nekaj let je že minilo, ko je bila nazadnje zahtevana pomoč ARON ekip v takšnem obsegu kot letos, za pomoč ob požarih na Krasu.

Od 1.julija je v Republiki Sloveniji razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. Kljub nekaj malega dežja, ta razglas še vedno velja. Imamo namreč precejšnjo sušo in najmanjša nepazljivost z ognjem, kot tudi samovžig lahko povzroči obsežne požare v naravnem okolju, še posebej na terenu kot je Kras.

Pred dobrima dvema tednoma smo bili priča začetnim požarom v naravi na Krasu. Gasilci so požare na začetku obvladovali, vendar se je situacija okoli 20. julija močno poslabšala. Aktiviran je bil Državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju. https://www.gov.si/assets/organi-v-sestavi/URSZR/Datoteke/Drzavni-nacrti/dn_pozar_2018.pdf

 

 

Gasilci, ki so bili do takrat že nekaj dni na terenu, predvsem v poveljniškem vozilu Gasilske zveze Slovenije PV-2, kjer bil gasilski štab, so se izmenjevali eno in isti, zato so bili utrujeni in željni zamenjave.

 

 

 

Zato so se na ZRS obrnili za pomoč ARON ekip, katerih člani bi pomagali pri administrativnih nalogah ter po potrebi zamenjali radijske operaterje. Potrebovali so tudi pomoč pri dodelitvi dodatnih radijskih kanalov za mobilne repetitorje profesionalnih sistemov zvez ZARE in ZARE DMR 

Skrbnik pogodbe ZRS/URSZR in namestnik koordinatorja ARON je takoj razmejil kaj je v pristojnosti radioamaterjev oziroma ZRS ter zahtevo po dodatnih frekvencah za profesionalne sisteme radijskih zvez nemudoma predal pristojnim na URSZR. 

Hkrati so bile aktivirane ARON ekipe S50ANG in S50AKP, katerim so se pridružili še člani Radiokluba Nika Šturma-Tarzana iz Sežane ter ekipa EZIP z vozilom za zveze, katero zagotavlja CB Radio klub Soča. Slednja je bila aktivirana preko CORS.

Enoti za hitre intervencije CZ RS, ekipi za IKZ podporo se je kot pomoč priključila še ekipa S50ATR ter S50ARO.

Radioamaterji ARON ekip so tako dobili več nalog:

-       Pomoč pri administrativnih nalogah

-       Pomoč pri postavitvi opreme zvez

-       Zagotovitev dostopa do radioamaterskega wifi omrežja in s tem internetne povezave, omrežje 4G LTE je bilo na lokaciji štaba PV-2 prepočasno za prenos video vsebin in večjih datotek

-       Pomoč v dežurstvu – radijski operaterji

-       Pomoč pri postavitvi mobilnega ZARE DMR repetitorja na Trstelju

 

 

Na terenu sta bila dva štaba, glavni v Kostanjevici in dodaten štab za nadzor gašenja na Trstelju v vasi Lipa na Krasu. 

Oba štaba sta imela območje razdeljeno na več sektorjev. Vsak sektor je imel svojega vodjo, ki je komuniciral s svojimi podrejenimi ter štabom.

Delo radioamaterjev, katere je koordiniral vodja domače Regijske ARON ekipe severno primorske regije S56G, Tom je bilo izredno odgovorno. Glede na resnost in prikazano profesionalnost pri opravljanju nalog, se je radioamaterjem s strani gasilcev in civilne zaščite dodeljevalo tudi zahtevnejše naloge, katere so vedno uspešno opravili.

 

Seveda bo po tako obsežnem in več dni trajajočim dogajanjem potrebno opraviti podrobno analizo z vsemi vpletenimi, saj le takšne izkušnje lahko pokažejo ali je sistem, ki ga imamo pravilno postavljen in funkcionira.
RPT

 

Repetitor S55UAR na Stolu ima novo frekvenco 439.3625 MHz. Alen S56RAL, ki je na lokacijsi začasno namestil repetitor Yaesu DR1XE je menjal tudi anteno. Najprej je za test postavil Diamond X-300, potem še četverček zavitih Trivalovih dipolov. Repetitor občutno bolje deluje.

 

 

Na Srednjem vrhu nad Kranjsko Goro je na testiranju nov FM/DMR repetitor Hytera RD625. Klicni znak repetitorja je S55DKG in deluje na frekvenci 438.350 MHz z -7,6 MHz zamikom, CC:2, CTCSS 123.0 Hz). Repetitor katerega je kupila ZRS, del materiala pa so prispefali tudi domači radioamaterji sta postavila S56FFJ in S56BLT. Manjka mu še link povezava in vključitev v omrežje BrandMeister.

 

 

UKV

V nedeljo 7. avgusta poteka tradicionalno Alpe Adria VHF tekmovanje. Kot zanimivost v tem tekmovanju ni razlike med kategorijami en operater in več operaterjev ter kategorija portabel za postaje na lokacijah z nadmorsko višino višjo kot 1000m ter z največjo oddajno močjo 5W. Predvsem slednja omogoča tekmovanje postajam s skromnejšo opremo vendar operaterjem z dobro fizično kondicijo, ki lahko svojo opremo v hribih odnesejo malce višje. Več informacij o tekmovanju se nahaja na SLOVHF spletni strani.
Vabljeni k sodelovanju v tekmovanju.


Informacije iz Radioklubov 

Na tradicionalnem Radioamaterskem srečanju, katerega v Nemčavcih pri Murski Soboti organizira Radio TV klub Murska Sobota, bodo v soboto, 20.08.2022 podeljena priznanja za minula UKV tekmovanja (ZRS 70 MHz 2021 do ZRS julij 2022). Vse prejemnike priznanj ter njihove simpatizerje vabim na podelitev priznanj.
V kolikor se prejemniki podelitve ne bodo uspeli udeležiti bo prevzem nepodeljenih priznanj možen na sedežu ZRS.CQ ZRS 


Predvideno imamo izdajo CQ ZRS 2 za september 2022. Za vaše prispevke je na voljo 96 strani, ki jih lahko napolnimo le z vašo pomočjo. 
Urednik Jure ima tako kot vedno prošnjo, da člani ZRS pošljejo svoje prispevke – kaj so delali, kako so bili aktivni, ali so izboljšani pogoji na frekvencah prinesli kakšno zanimivo/novo državo, ali je kdo naredil novo anteno. To in pa dogajanja iz naših klubov naj  pošljejo na urednikov naslov:   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

ZRS

 

Povabilo k sodelovanju radioamaterjev ZRS 

 

Na osnovi pobud in sklepov 51. Konference ZRS Upravni odbor išče z javnim povabilom med članstvom ZRS prostovoljce, ki bi vodili - sodelovali v:

 

-       Komisiji za prenovo Statuta ZRS

-       Volilno kadrovske komisije, ki bi pripravila v sodelovanju z vsemi radioklubi Slovenije predlog članov UO ZRS za naslednje mandatno obdobje – naslednje leto je volilno.

-       Komisijo za popis osnovnih sredstev ZRS, ki v glavnem obsega opremo izdano ARON ekipam na osnovi reverzov po vsej Sloveniji, ter ostalo vgrajeno opremo po celotni Sloveniji.

 

Hvala vsem prostovoljcem, ki boste s svojim delom pripomogli, k še boljši organiziranosti – transparentnosti ZRS ja. 

Svojo pripravljenost javite v našo ZRS pisarno  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , da bo lahko na osnovi vaših prijav UO ZRS uskladil delovanje teh komisij.

 

Arhiv 

 

 

Izpiti na sedežu ZRS

 

Predvideni izpiti na ZRS v juliju 2022 so zaradi korone odpadli. Vsem, ki so prišli v Pekre na izpit se opravičujemo. Kandidatov ni bilo nemogoče obvestiti o odpovedi zaradi nenadnih negativnih testov izpitne komisije ravno na dan izpitov.

 

Izpiti se bodo izvedli na sedežu ZRS v četrtek 8.9.2022 ob 17.00 pod ustaljenimi pogoji

 

QSL biro

 

Miloš,  S54G me je poklical po telefonu in povedal, da je njegovo zdravstveno stanje takšno, ki več ne omogoča razvrščanje prispelih kartic v IN BOX u.

 

Javna zahvala Milošu, S54G za njegovo dolgoletno delo pri razvrščanju prispelih QSL kartic.

 

V imenu vseh radioamaterjev Slovenije mu želimo čim prejšnje okrevanje.

 

Hvala tudi Milošu, S54G ki mi je predlagal, kdo bi lahko prevzel njegovo delo. Preko radiokluba Cirkulane sem pridobil telefonsko številko od Milana, S58MU, ki je bil takoj za pomoč pri QSL biroju. Za pripravljenost sem se mu zahvalil. Sva se dogovorila, da se v avgustu sestaneva za vse ostale podrobnosti. 

 

 

 

 

Pisarna ZRS deluje v času uradnih ur v ponedeljek in četrtek od 13.00 do 17.00. V tem času je na voljo za telefonske informacije na 070 59 59 59.