ARON

 

Ob današnjem svetovnem dnevu Civilne Zaščite, se želim zahvaliti vsem ARON ekipam ter radioamaterkam in radioamaterjem, ki so kakorkoli pripomogli ali pa bili pripravljeni pomagati ob vseh dosedanjih intervencijah. Hvala tudi za vaš trud in vlaganje časa pri vseh ARON vajah.

 

Iz današnje proslave ob 1. marcu, dnevu civilne zaščite na Brdu pri Kranju. ZRS je prejela bronast znak pri zagotavljanju zvez med gašenjem požara na Krasu poleti 2022.

Marčevska vaja bo znova organizirana s strani koordinatorjev.

ARON ekipam bojo navodila za vajo poslana po e-pošti oziroma preko ARON poštne liste.

 

RPT

Po servisu pri Mirku Nagliču je Tadej Petek vrnil SLR5500 UHF DMR repetitor S55DKV na Krvavec. Repetitor ponovno deluje in je omrežen. Po novem je na usmerjevalnik priklopljena tudi optična povezava, ki bo služila kot glavna vez do BM strežnika 2931, kar sta uredila Janko Mivšek/S57NK in Marko Zaletel/S56WZM pa bo. Sledi še nastavitev repetitorja na 44IP naslov in povezavo v S5net, pregled antenskega sistema in morebitna zamenjava antene za analogni repetitor. Hvala Tadeju/S56ZBL, ki je opravil delo na terenu in vsem ostalim zaslužnim. 

 

 

KV

Ekspedicija   na Lampeduzo:

 

Ekipa SLO amaterjev(S50O,S51V,S52OT,S54W,S57DX in S59A) je bila od 20.Jan. do 2 Feb.2023 na ekspediciji na otoku Lampeduza (Afriški del Italije) Pot na otok in nazaj je kar velik podvig, saj je trajala 4 dni( ena smer -2200km po cesti in 10 ur plovbe z trajekti).Lokacija na otoku je bila v zapuščenem vodohranu na vrh otoka.

Za 160m kontest smo uspeli postavit 26m vertikalko z kapacitivno kapo in 40 radiali po 40m ter nekaj sprejemnih Beverage anten. Bivanje smo imeli spodaj v mestu,kjer smo postavili 2 vertikalke za ostale bande.

Cel čas nas je spremljalo zelo slabo vreme(dež,veter-sunki do 60km/h),med tekmovanjem celo nevihta z strelami.

Tekmovanje smo opravili z odliko ,saj bom po do sedaj znanih rezultatih osvojili 1. mestu na svet. Ponovili smo uspeh iz leta 2020!

Odprava je koštala skoraj 8000 € , vendar nas je ZRS in lepo število Slovenskih amaterjev finančno podprlo, za kar smo izredno hvaležni.Upamo,da smo ispolnili pričakovanja !

Radi bi ponovili uspeh,zato smo že začeli s pripravami,za naslednje leto! Pravijo: »v tretje gre rado!«

 

V imenu UO ZRS čestitke vsem, ki so kakorkoli pripomogli k temu izrednemu tekmovalnemu uspehu

 

UKV

 

V okviru spremljajočih dogodkov bližajoče ZRS konference bodo podeljena priznanja za ZRS UKV maraton 2022 tekmovanje. Na podelitev vabljeni vsi prejemniki priznanj ter njihovi simpatizerji.

 

Udeleženci Alpe Adria UHF/SHF in VHF 2022 tekmovanja na S5 UKV robotu lahko prevzamejo diplome v digitalni obliki.

 

Vse radioamaterje vabim k udeležbi na ZRS VHF/UHF/SHF tekmovanja ter ZRS maraton tekmovanje. Ob tem ne pozabit, da ZRS maraton tekmovanje poteka na vseh frekvenčnih pasovih od 50 MHz višje.

 

 

CQ ZRS

 

Urednik CQ ZRS člane prosi, da sedejo za tipkovnico in napišejo novice iz svojih radioklubov. Marsikdo od radioamaterjev se je že opogumil in napisal par vrstic, dodal nekaj fotografij in vse skupaj poslal v uredništvo, kjer smo iz poslanega naredili lep članek. Vabljeni vsi, da se opogumite in pošljete svoje tekste in slike na urednikov e mail naslov najdete ga v vsakem CQ ZRS.


RIS 2023

 

V imenu UO ZRS se zahvaljujem vsem, ki so kakorkoli prispevali, da je RIS 4.2.2023 potekal tako kot je. 

Posebna zahvala gostitelju Univerzi v Ljubljana, Fakulteti za elektrotehniko, za uporabo njihove predavalnice in predprostora pred njo. Jure, S52CQ je zelo lepo skoordiniral in vodil celoten dogodek. 

Prav tako zahvala vsem predavateljem in sponzorjem za svoje prispevke, donacije.

Dogodka se je udeležilo 111 udeležencev, od tega je bilo tudi 10 gostov iz tujine, ki so prišli na uradno podelitev ALPE ADRIA tekmovanja. 

 

Celoten posnetek RIS 2023 si lahko ogledate na :  

https://www.youtube.com/watch?v=cT85l_O_w5Y&t=21s

 

52. volilna konferenca Zveze radioamaterjev Slovenije  

 

UO ZRS vljudno vabi vse člane ZRS k aktivnim pripravam in sodelovanju na 52. volilni konferenci Zveze radioamaterjev Slovenije s spremljevalnimi dogodki, ko bo potekala v soboto 18.3.2023 na sedežu ZRS v Pekrah pri Mariboru. 

 

Za izvedbo te volilne konference iščemo člane  Volilno kadrovske komisije, ki bo pripravila v sodelovanju z vsemi radioklubi Slovenije, člani ZRS, predlog članov UO, NO in disciplinske komisije  ZRS, za naslednje mandatno obdobje 2023 do 2027. 

Svojo pripravljenost javite v našo ZRS pisarno  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  do 10.3.2023, da bo lahko na osnovi vaših predlogov na konferenci predlagali  nov UO, NO in disciplinsko komisijo.

Istočasno vas prosimo, da predlagate tudi člane delovnega predsedstva, ki bo vodilo to 52. volilno konferenco ZRS

 

Časovnica dogodkov  v sklopu 52.volilne koference ZRS

(vsi dogodki se bodo odvijali v stavbi URSZR izpostave Maribor, Bezjakova 151)

 

08.00 – 12.00 Sejem radioamaterske opreme 

09.00 – 12.00 Predstavitev radioamaterskih dejavnosti 

12.00 – 13.00 Druženje ob enolončnici 

13.00 – 14.00 Podelitev nagrad in priznanj 

13.00 – 14.00 Prijava delegatov radioklubov

14.00 – 14.30 Svečana otvoritev konference 

14.30 – 17.00 Nadaljevanje konference ZRS

 

QSL biro

 

INBOX QSL BIRO

 

V mesecu februarju 2023 je na inbox ZRS QSL biroja prispelo:

-        paket 14 kg QSL iz DL,

-        paket 7 kg QSL iz Rusije ( UA, UA2 in UA9) ter

-        pisma z 0,2 kg QSL iz ON, 0.2 kg iz T7, 0,1 kg iz YO in K.

 

Prav tako je bilo razdeljenih 0,4 kg QSL od slovenskih radioamaterjev.

 

Omeniti moram, da je paket QSL iz Rusije prišel poškodovan- premočen. Tak paket je bil že na pošti in je poškodba nastala pred našim prevzemom. Posledično je bilo več sto QSL poškodovanih ( zlepljenih, razlite barve, mokre, zvite…. ).

 

Vse QSL so razdeljene po predalih klubov.

 

S 1.3.2023 začnem deliti QSL karte članom ZRS, ki so plačali članarino ZRS za leto 2023.HAM Radio 2023 – Friedrichshafen

 

ZRS, v svojem letnem programu tudi letos načrtuje z udeležbo na HAM Radio sejmu v Friedrichshafnu, Nemčija v podobni obliki kot v minulih letih. Postopki za zakup razstavnega prostora je v teku.        
Vabim zainteresirane, ki bi prevzeli kot vodja projekta oziroma glavni koordinator organizacijo, koordinacijo in samo izvedbo predstavitve ZRS na razstavnem prostoru, da pošljejo svoj interes na elektronski naslov  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

IARU

 

Tudi v letošnjem letu IARU R1 zbira ideje, pobude, predloge …, ki bi na nivoju R1 regije poživile radioamaterstvo oziroma bi radioamaterstvu dale dodatno vsebino. Vsebina prispevkov je ločena na 6 različnih vsebinskih področij:

  • zabava, strast, uživanje, hobi
  • radioamaterstvo kot globalna aktivnost
  • praktično eksperimentiranje na področju tehnike in elektronskih komunikacij
  • inovacije
  • učenje in izobraževanje na področju tehnike in elektronskih komunikacij
  • dodana vrednost skupnosti

IARU R1 zbira predloge od:

  • mladine, katera še ni opravila radioamaterskega izpita (v obliki kratkega videa, serije slik (kot zgodba))
  • radioamaterjev z opravljenim izpitim (v obliki besedila , videa, slik, ..)

IARU R1 bo zbiral predloge do 1 julija 2023 in najboljši trije prispevki iz vsake skupine bodo nagrajeni z denarnimi nagradami. Dodatne informacije bodo posredovane predsednikom radioklubov.

 

 

 

Maribor, 1.3. 2023