ZRS

 

3.aprila je bila izvedena prva seja UO ZRS po Konferenci, na kateri so bile podane smernice delovanja ZRS v tem letu. Poudarek je bil na povečanju komunikacije z radioklubi. V tem kontekstu bo 18.05.2023 , preko ZOOM aplikacije, sklican sestanek s predsedniki  radioklubov. 

 

Objavljeni so bili trije javni razpisi : 

-       razpis za zastopanje ZRS na  sejmu FH2023 - razpis za administratorja spletnih strani ZRS 

-       za pripravo izobraževalnega portala ZRS 

 

Pisarna ZRS deluje v času uradnih ur v ponedeljek in četrtek od 13.00 do 17.00. V tem času je na voljo za telefonske informacije na 070 59 59 59. 

 

 

RPT  

9. aprila je preko avdio-video konferenčne platforme ZOOM potekal sestanek na temo uporabe Yaesu system fusion tehnologije v Sloveniji. Po kratki predstavitvi sistema, ki ga ponuja Yaesu je tekla debata o omrežjih, ki so na voljo ter repetitorjih v S5, ki omogočajo dostop do omrežja WIRES-X (Yaesu serverji) in odprtokodni YSF (MMDVM). Dogovorjeno je bilo, da se v prihodnosti poskuša posvetiti nekaj pozornosti pri zagotovitvi pokritosti z omrežjem ter, da se repetitorju S55DLJ na Krimu ponovno povrne povezljivost v omrežje YSF, kar je bilo tudi storjeno. 

 

Zaradi nove varnostne politike na URSZR je radioamaterska oprema na tej lokaciji trenutno brez internetne povezave. Ko bo opravljena ocena tveganja in penetracijski testi za HAM opremo, pred tem je potrebno zadeve dodatno urediti z dokumentacijo, bo S55UKV na Krvavcu in Echolink prehod S55VZR-L ponovno v omrežju. Prav tako bo zopet deloval Winlink GW. 

 

 

KV 

 

Objavljeni so uradni rezultati CQ WW CW 2022. 

Ponovno kar nekaj zavidljivih rezultatov (TOP 3; WW in EU) naših operaterjev. Rezultate bomo objavili v naslednji številki CQ ZRS. 

 

 

UKV  

 

V bližajočem vikendu (prvi vikend v maju) poteka tradicionalno majsko UKV tekmovanje. Temovanje poteka na vseh frekvenčnih področjih začenši s 144 MHz in višje. Vabljeni vsi k sodelovanju v tekmovanju, še posebno so vabljeni vsi, ki lahko vzpostavite zvezo na mikrovalovih. Po zaključku tekmovanja ne pozabit oddat svojega dnevnika na S5 UKV robot saj vsak dnevnik pomaga pri obdelavi rezultatov 

 

 

 

DIGI 

        

Na Lisci nad Sevnico deluje nov LoRa APRS GW S55YLI-10. 

Pred nekaj dnevi se je ujelo nekaj paketkov celo iz Gradišča v italiji. 

 

 

ARG                                             

V mesecu maju bo polno ARG tekmovanj. 

Začnemo že v soboto, 6. maja z Odprtim KV ARG prvenstvom radiokluba Domžale. Prvenstvo organizira radioklub Domžale. 

13. maja bo pred tekmovalci že prvo letošnje državno prvenstvo ZRS. Soorganizatorji UKV prvenstv ZRS so člani radiokluba Prlek Ljutomer. Po UKV tekmovanju v popoldanskem času istega dne pa bo še Sprint KV ARG tekmovanje. 

20. maja nas na Odprto KV ARG tekmovanje vabijo člani radiokluba SOTA. Tekmovanje bo v Češnjici pri Kropi. 

Še zadnji vikend v maju, 27. maja pa se dobimo na Odprtem prvenstvu radiokluba Ormož. Prvenstvo organizira radioklub Ormož. 

Tekmovalce in simpatizerje vabimo, da se tekmovanj udeležijo v čim večjem številu. 

Podrobnejše podatke o posameznih tekmovanjih najdete na ARG spletni strani http://arg.hamradio.si/.

       

IARU 

V počastitev Svetovnega dneva radioamaterjev je bil tudi letos v etru poseben klicni znak 

S50WARD. V letošnji aktivnosti so sodelovali Bojan, S52ME, Jaka, S55X, Teodor, S53TG in Miha, S51FB, ki so v dveh tednih vzpostavili dobrih 4200 zvez od tega 30 zvez tudi preko QO-100 satelita. 

Maribor, 3.5. 2023